Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

AWAS ! Orang Dewasa Juga Boleh Dijangkiti HMFD

Ini Tanda-tanda Orang Dewasa Dijangkiti HMFD

AWAS ! Orang Dewasa Juga Boleh Dijangkiti HMFD. Kini tengah tular virus HFMD atau Hand Food Mouth Disease yang semakin hangat diperkatakan. Malah, ramai kanak-kanak dijangkiti penyakit ini.

Tapi, virus HFMD semakin merebak dengan teruk hingga membimbangkan apabila ia turut merebak pada orang dewasa. Simptom dan gejala virus HFMD pada orang dewasa sama saja seperti kanak-kanak yang dijangkiti penyakit HFMD ini seperti demam ringan, hilang selera makan, ram di bahagian tapak tangan , kaki dan ulser di dalam mulut.

Walau apapun, virus HFMD harus dirawat dengan segera kerana jika dibiarkan tanpa rawatan, ia boleh membawa maut.

Virus HFMD merebak pada orang dewasa – seorang ibu jadi mangsa Semalam, suami kepada wanita in berkongsi gambar isterinya yang dijangkiti virus HFMD dari anak mereka yang sudah dijangkiti sebelum ini. Isterinya mula mengalami simptom tersebut selepas beberapa hari

Menurut perkongsian Dr. lqbal Rosali, virus HFMD boleh dijangkiti orang dewasa terutama ibu yang masih menyusu badan pada anak. Secara tak langsung, virus tersebut menular melalui air liur anak yang dijangkiti. Malah, jika orang dewasa terkena penyakit ini, ia dua kali ganda lebih teruk berbanding kanak-kanak.

Ini Tanda-tanda Orang Dewasa Dijangkiti HMFD

Bagi langkah berjaga-jaga, Dr. Iqbal menyediakan dua botol pencuci Dettol, sebotol hand sanitizer Dettol dan tisu basah Dettol untuk mencegah virus HFMD ini dari terus berjangkit pada seisi keluarganya yang lain. Doktor yang merawat pesakit HFMD akan melihat tiga perkara ini iaitu

• Umur pesakit yang dijangkiti
• Tanda-tanda dan simptom HFMD yang dijangkiti
• Kemunculan bintik merah atau cacar air yang melepuh di sekitar kawasan anggota tubuh yang terlibat.
• Lokasi yang berkemungkinan terkena virus tersebut

Apa rawatan untuk kes virus HFMD ini?

Virus HFMD tiada spesifik rawatan. Tapi biasanya, ibu bapa perl membersihkan rumah selama 10 hari supaya virus tidak merebak secara berterusan. Namun, doktor akan beri beberapa jenis bat bagi mencegah virus HFMD dan supaya pesakit kembali sembuh.

Antara bat yang diberikan seperti acetaminophen, Tylenol, Advil, Motrin, ibuprofen dan lain-lain yang bersesuaian bag penyembuhan Namun, ada beberapa bahan semula jadi yang boleh}igunakan untuk merawat dan mencegah HFMD ini. Antaranya ialah:

• Mengamalkan minuman sejuk atau ais supaya tekak lebih selesa.
• Makan ais krim
• Elakkan makanan berasid
• Elakkan makanan masin dan pedas
• Makan makanan ringan untuk elak banyak mengunyah
• Bilas mulut dengan air suam selepas makan

Sumber: TheAsianParent

Baca: Rugi Kalau Datang Melaka Tak Datang Tempat Ini ! Tempat Menarik Melaka 2022

Rakyat Bakal Dibenar Tanam Pokok Ganja Tanpa Had

Warga Emas Maut Dalam Kebakaran Di Melaka

Share This Story

Berita Berkaitan