Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Bola Sepak Eropah Dalam ‘Bahaya’ Jika Kelab Manchester City Dan PSG Tidak Dikawal

Bola Sepak Eropah Dalam 'Bahaya' Jika Kelab Manchester City Dan PSG Tidak Dikawal

Bola sepak Eropah berada dalam “bahaya” kecuali jika kelab “milik negara” seperti Manchester City dan Paris St-Germain boleh dikawal, kata presiden liga utama Sepanyol.

La Liga telah memfailkan aduan kepada UEFA mengenai perkara yang dipercayai sebagai pelanggaran Financial Fair Play oleh kedua-dua kelab tersebut.

Kelab tersebut dikendalikan oleh pemilik sebuah negara yang negara kaya sehingga melanggar peraturan yang direka untuk memastikan perbelanjaan mampan.

Namun kedua-dua kelab telah bersungguh-sungguh menafikan aduan tersebut.

Pemenang Liga Perdana, Manchester City dimiliki oleh Sheikh Mansour dari Emiriah Arab Bersatu, manakala Emir Qatar memiliki juara Perancis, PSG.

“Kami melakukannya untuk mempertahankan ekosistem bola sepak di Eropah,” kata presiden La Liga Javier Tebas.

“Kami fikir bola sepak Eropah berada dalam bahaya. [Kami] tidak dapat mereka bentuk sistem untuk mengawal kelab milik kerajaan.”

La Liga telah memfailkan aduan kepada UEFA mengenai perkara yang dipercayai sebagai pelanggaran Financial Fair Play oleh kedua-dua kelab tersebut.

Dia telah mengkritik sekeras-kerasnya PSG berhubung kontrak baru berjuta-juta pound yang mereka berikan kepada penyerang bintang Kylian Mbappe.

Bercakap pada mesyuarat Liga Eropah di Amsterdam, dia menambah: “Kami telah membuat aduan rasmi mengenai PSG untuk ‘finacial doping’

“PSG telah meningkatkan jumlah gaji mereka dengan jumlah yang luar biasa semasa Covid.

“Gaji mereka untuk 2021-22 ialah 600 juta euro. Ia mustahil. Itu tanpa memasukkan Mbappe. Jelas sekali mereka tidak menggunakan peraturan FFP [Financial Fair Play]. Ia membahayakan keseluruhan ekosistem kewangan di Eropah.”

Aduan terhadap PSG dibuat minggu lalu manakala Manchester City di buat pada April, walaupun La Liga berkata mereka berhak untuk melanjutkan aduan ini.

Pada Julai 2020, Mahkamah Timbang Tara Sukan membatalkan larangan dua tahun Liga Juara-Juara yang dikenakan ke atas City oleh UEFA kerana pelanggaran FFP.- Agensi

Baca: [Video] Budak Lelaki Raba, Cium Punggung Penunggang Wanita Terima Padah

Campak Bayi Dari Tingkat Lima, Remaja 17 Tahun Di Tuduh Membunuh

Bekas ‘Playgirl’ Bertemu Pilihan Hati Setelah Tinggalkan 10 Lelaki Lain

Share This Story

Berita Berkaitan