Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Buaya ‘tunjuk muka’ di pintu air cetus kebimbangan penduduk

Buaya 'tunjuk muka' di pintu air cetus kebimbangan penduduk

MELAKA – Penduduk di Kampung Gangsa, Durian Tunggal di sini terus diselubungi kebimbangan selepas kemunculan seekor buaya tembaga di pintu air di kawasan itu, kelmarin.

Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Melaka Mohd. Firrdhaus Mahmood ketika dihubungi bagaimanapun berkata, kejadian itu adalah perkara biasa dan tidak perlu ditakuti.

Jelasnya, buaya tembaga berkenaan dipercayai telah menyusuri dari Sungai Melaka dan berehat di kawasan itu yang juga merupakan habitatnya.

Kejadian buaya tembaga berada di pintu air adalah perkara biasa dan tidak perlu ditakuti, malah kawasan anak-anak sungai juga merupakan habitatnya sejak sekian lama.

“Bagaimanapun, orang ramai dinasihati supaya tidak melakukan sebarang provokasi terhadap reptilia itu bagi mengelakkan kejadian tidak diingini berlaku,” katanya.

Sebelum ini kemunculan buaya tembaga itu tular menerusi dua klip video berdurasi 13 dan 16 saat yang direkodkan oleh penduduk setempat.

Ujarnya lagi, setakat ini pihaknya juga tidak menerima laporan membabitkan kacau ganggu haiwan itu terhadap penduduk setempat.

“Sehingga petang ini pegawai kami tidak mengesan keberadaan buaya tembaga di kawasan itu. -KOSMO! ONLINE

Sumber: Kosmo Online

Baca: Marah Setelah Lamaran Ditolak, Gadis Ini Dibunuh Dengan Kejam

Anak Saudara Kritikal, Bapa Saudara Didakwa Beri Dadah

Sibuk Bertiktok Biarkan Baby Di Hospital Menangis, Netizen ‘Naik Angin’ Sikap Nurse

Share This Story

Berita Berkaitan