Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Harga Kereta Dijangka Naik Jika GST Dilaksanakan

Harga Kereta Dijangka Naik Jika GST Dilaksanakan

Harga Kereta Dijangka Naik Jika GST Dilaksanakan. Harga kereta di Malaysia dijangka meningkat sebanyak satu hingga tiga peratus sekiranya cukai barang dan perkhidmatan (GST) dilaksanakan semula, kesan yang berbeza berbanding impak daripada pelaksanaan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) pada 2018, kata AmInvestment Bank Bhd.

Penganalisis Alex Goh berkata, sektor amanah pelaburan hartanah (REIT) dan media juga dijangka terkesan manakala sektor hartanah akan terdedah kepada permintaan lemah akibat daripada harga produk yang mahal di tengah-tengah peningkatan kebimbangan kemampuan pembeli.

“REITs juga boleh mengalami trafik pengunjung dan pertumbuhan jualan penyewa yang perlahan berikutan pengurangan perbelanjaan pengguna, manakala sektor media mungkin terkesan akibat daripada jumlah pelanggan dan perbelanjaan pengiklanan yang berkurangan,” katanya dalam satu nota penyelidikan pada Jumaat.

Bagaimanapun, Alex berkata, kebanyakan sektor seperti bank, minyak dan gas, telekomunikasi, kuasa, penjagaan kesihatan, sarung tangan, pembuatan, perjudian dan teknologi dijangka tidak terkesan daripada pelaksanaan GST.

“Pengeluar makanan penting seperti Nestle mungkin mendapat manfaat daripada bantuan tunai kepada kumpulan B40 dan kumpulan pendapatan pertengahan M40,” katanya.

Alex juga menjangka pelaksanaan semula GST akan membawa impak sifar kepada kebanyakan konstituen petunjuk pasaran FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI), oleh itu, beliau mengekalkan sasaran akhir tahun 2022 FBM KLCI pada 1,745.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob baru-baru ini dilaporkan sebagai berkata, Malaysia sedang menimbang untuk memperkenalkan semula GST bagi meningkatkan asas hasilnya dan menampung subsidi awam.- SINAR

Baca: Berhala Biru Di Arab Saudi, Terima Kecaman Netizen, “Menyimpang Dari Ajaran Islam Sebenar”

Jepun Bakal Luluskan Undang-undang Gugurkan Kandungan

Tinggal di bangsal buruk, pasangan hidup susah bersama tiga anak

Share This Story

Berita Berkaitan