Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Orangutan Diberi Rokok Undang Kemarahan Orang Ramai

Orangutan diberi rokok

Orangutan Diberi Rokok Undang Kemarahan Orang Ramai . Sebuah rakaman video memaparkan seekor orang utan menghisap rokok yang dibuang ke dalam kandangnya di sebuah zoo di Vietnam, lapor akhbar Daily Star UK.

Video orang utan jantan sedang duduk di atas lantai sambil memegang rokok di antara jarinya seperti manusia itu dirakam di Zoo dan Taman Botani Saigon di Bandar Raya Ho Chi Minh.

Mamalia itu kemudian memerhatikan orang ramai sebelum menghisap rokok itu dan memadamkan puntungnya pada permukaan batu.

Spesies beruk hampir pupus yang berasal dari Borneo itu kemudian memeriksa puntung rokok berkenaan untuk memastikan ia dipadamkan dengan betul.

Pihak Zoo Saigon mendakwa bahawa orang utan itu tidak diberikan rokok tetapi menemuinya selepas dibaling oleh pengunjung yang tidak bertanggungjawab.

Seorang jurucakap zoo tersebut berkata, pengunjung zoo terutamanya orang tempatan tidak mempedulikan arahan agar tidak membaling apa-apa jenis sampah atau makanan ke dalam kandang orang utan.

“Orang ramai sering membuang benda ke dalam sangkar haiwan dan orang utan belajar cara menggunakan objek ini dengan melihat cara manusia menggunakannya,” ujarnya.

Katanya, kakitangan keselamatan zoo tidak mempunyai keupayaan untuk mengawasi tindakan pengunjung pada setiap masa. – Agensi

Baca: “Joget Tunjuk Langit” Akhiri Majlis Tilawah Al-Quran

Sibuk Bertiktok Biarkan Baby Di Hospital Menangis, Netizen ‘Naik Angin’ Sikap Nurse

Guru Seni Dipecat Selepas Biarkan Murid Tidak Berpakaian Dan Merokok

Share This Story

Berita Berkaitan