Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Perlu Permit Jika Nak Buat Ibadah Korban Di Terengganu

permit korban

Perlu Permit Jika Nak Buat Ibadah Korban Di Terengganu. Aktiviti penyembelihan ternakan korban sempena Aidiladha di Terengganu perlu mendapat permit daripada Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) negeri.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Makanan, Perladangan, Komoditi dan Luar Bandar, Dr Azman Ibrahim berkata, ia bagi memastikan haiwan yang disembelih itu bebas daripada sebarang penyakit dan menjamin keselamatan makanan.

Katanya, meskipun proses sembelihan korban itu boleh dilakukan seperti di rumah, masjid dan surau namun ia perlu dipastikan mempunyai permit yang sah.

“Permit ini bukan bertujuan menyusahkan cuma kita hendak pastikan haiwan itu melalui pemeriksaan ujian-ujian yang perlu dan ia sihat.

“Kerana, kita bimbang haiwan yang disembelih dijangkiti wabak penyakit terutama yang diistilahkan penyakit haiwan yang boleh berjangkit kepada manusia

“Ada penyakit haiwan yang tidak berjangkit kepada manusia, seperti penyakit kuku dan mulut, hawar berdarah, LSD. Tetapi ada penyakit yang boleh berjangkit kepada manusia,” katanya.

Beliau turut memberi jaminan haiwan ternakan untuk ibadah korban itu mencukupi sekali gus bebas daripada penyakit seperti hawar berdarah serta penyakit kulit kental (LSD).

Justeru, suntikan vaksin ke atas haiwan ternakan telah dilakukan di setiap daerah bermula bulan lalu.

Sementara itu Dr Azman turut mengakui kemudahan rumah sembelihan haiwan di negeri berkenaan juga tidak mencukupi.

Terdahulu umat Islam di Terengganu dibenarkan melakukan ibadah korban dan akikah sempena Hari Raya Aidiladha pada tahun ini di perkarangan rumah, masjid atau surau.

Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (MAIDAM) Datuk Shaikh Harun Shaikh Ismail berkata, ibadah itu juga boleh dilakukan di rumah sembelihan JPV, rumah sembelihan swasta yang berlesen atau kawasan lapang. – Astro Awani

Baca: Doktor Ini Kongsi Tips Hubungan Seks Tahan Lama Tanpa Pengambilan Ubat

Gaji RM1000 Juga Mampu Beli Rumah Di Bawah Skim Jaminan Kredit Perumahan (SKJP). Ini Cara Memohon

Laman Web Ini Dedah Rahsia Bagaimana Data Peribadi Rakyat Malaysia Di Bocorkan

Share This Story

Berita Berkaitan