Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Pihak Berkuasa India Meroboh Rumah Pendemo Protes Anti-Islam

Pihak Berkuasa India Meroboh Rumah Pendemo Protes Anti-Islam

Pihak Berkuasa India Meroboh Rumah Pendemo Protes Anti-Islam. Pihak berkuasa di negeri Uttar Pradesh di India telah merobohkan rumah beberapa orang yang dituduh terlibat dalam rusuhan minggu lalu dicetuskan oleh kenyataan menghina yang dibuat oleh tokoh parti pemerintah mengenai Nabi Muhammad yang beragama Islam, kata pegawai pada Ahad.

Di Kashmir India, polis menahan seorang pemuda kerana menyiarkan video yang mengancam untuk memenggal kepala bekas jurucakap parti pemerintah yang telah membuat beberapa kenyataan itu, kata pegawai. Video itu, yang diedarkan di YouTube, telah ditarik balik oleh pihak berkuasa.

roboh rumah protest anti-islam

Umat ​​Islam telah turun ke jalan raya di seluruh India dalam beberapa minggu kebelakangan ini untuk membantah komen anti-Islam oleh dua anggota parti nasionalis Hindu Bharatiya Janata (BJP) pimpinan Perdana Menteri Narendra Modi.

Pertempuran telah berlaku antara orang Islam dan Hindu dan dalam beberapa kes antara penunjuk perasaan dan polis di beberapa kawasan. Polis di Uttar Pradesh menahan lebih 300 orang berhubung rusuhan itu.

Sesetengah masyarakat Islam minoriti India melihat komen tersebut sebagai contoh tekanan dan penghinaan terbaru di bawah pemerintahan BJP mengenai isu-isu yang terdiri daripada kebebasan beribadat kepada pemakaian tudung kepala hijab.

BJP telah menggantung jurucakapnya Nupur Sharma dan memecat seorang lagi pemimpin, Naveen Kumar Jindal, kerana komen itu, yang juga telah menimbulkan perbalahan diplomatik dengan beberapa negara Islam.

Polis telah memfailkan kes terhadap kedua-duanya dan kerajaan berkata komen itu tidak menggambarkan pandangan mereka.
Kumpulan Islam telah menuntut mereka ditangkap, manakala beberapa kumpulan Hindu beraliran keras melabel mereka sebagai ahli politik yang berani dan nasionalis.

Pihak Berkuasa India Meroboh Rumah Pendemo Protes Anti-Islam

Pada hujung minggu ketua menteri negeri Uttar Pradesh, Yogi Adityanath, mengarahkan pegawai untuk merobohkan mana-mana pertubuhan haram dan rumah orang yang dituduh terlibat dalam rusuhan di sana minggu lalu, kata jurucakap negeri BJP.

Rumah seorang yang dikatakan dalang rusuhan, yang anak perempuannya seorang aktivis hak asasi wanita Islam, telah dirobohkan di tengah-tengah kehadiran polis yang ramai pada Ahad.

Pemimpin pembangkang berkata kerajaan Adityanath sedang menunjukkan sikap tidak berperlembagaan terhadap penunjuk perasaan. – CNN News

Baca: Mayat Wanita Ditemui Mati Bawah Jejantas

Influencer Seksi Thai Mati Tercekik Satay Babi

[Video] Seorang Ibu Sanggup Ikat Dan Jemur Anak Di Bumbung Rumah Disebabkan Tidak Siap Kerja Sekolah,

Share This Story

Berita Berkaitan