Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Punca Lelaki Selalu Buncit Lepas Kahwin, Beri Kesan Kepada Kesuburan Lelaki, Kata Doktor

Lelaki Buncit Selepas Kahwin

Sudah biasa kita melihat, fizikal seorang lelaki berubah selepas mereka berkahwin. Dulu perutnya kempis, lepas berkahwin perut jadi boroi atau buncit. Ramai yang percaya kerana isteri pandai ‘menjaga’ perut suami.

Namun, berdasarkan perkongsian ilmu oleh Doktor Raihana Ismail di laman tiktoknya, terdapat penjelasan ilmiah mengapa fizikal lelaki berubah sedemikian rupa. Jom baca penjelasan doktor di bawah!

punca lelaki buncit

Doktor Raihana menjelaskan, lelaki mudah buncit selepas berkahwin disebabkan penghasilan hormon estrogen yang berlebihan akibat daripada pemakanan tinggi kandungan gula dan makanan dalam tin.

Selain itu, bahan kimia seperti paraben dan benzoil peroksida yang terkandung dalam minyak wangi dan deodoran turut mempengaruhi perubahan fizikal lelaki.

“Kenapa lepas kahwin lelaki mudah buncit? Sebenarnya bukan isu banyak pam ke,

“Sebenarnya disebabkan oleh hormon estrogen berlebihan. Dia makan manis-manis, makan makanan dalam tin sardin dalam tin susu pekat manis dalam tin. Deodoran, perfume yang mengandungi paraben, benzoyl peroxide banyak lagi chemical…” ujar Doktor Raihana.

Terdapat pelbagai kesan terhadap lelaki seperti berikut:

 • Buncit
 • Gynecomastia (lelaki berpayudara)
 • Keguguran rambut
 • Cepat lesu & letih
 • Syahwat kurang
 • Susah tidur
 • Mudah lupa
 • Tambahnya lagi, lelaki sepatutnya menghasilkan testosteron tetapi disebabkan hormon estrogen yang berlebihan maka, sperma kurang dihasilkan dan mengganggu kesuburan lelaki.

  Video penuh:

  @drraihanaismail

  Reply to @sepihidup1 tag kat suami memasing. Cara nak hilangkan buncit lepas kawen. #fyp #fypシ #foryoupage #efferty #ikhtiarhamil #tiktokguru #jombelajar

  ♬ original sound – Dr Raihana Ismail – Dr Raihana Ismail

  Baca: Mayat Wanita Ditemui Mati Bawah Jejantas

  Influencer Seksi Thai Mati Tercekik Satay Babi

  Mempunyai Keinginan Pelik Wanita Ini Ingin Berkahwin Dengan Diri Sendiri

  Share This Story

  Berita Berkaitan