Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Subsidi ayam diteruskan, harga syiling ayam RM9.40 sekilo mulai 1 Julai

Subsidi ayam diteruskan, harga syiling ayam RM9.40 sekilo mulai 1 Julai

PUTRAJAYA – Kerajaan hari ini mengumumkan harga siling runcit bagi ayam standard di Semenanjung Malaysia ditetapkan pada kadar RM9.40 sekilogram berkuatkuasa bermula 1 Julai ini.

Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Seri Ronald Kiandee berkata, Mesyuarat Jemaah Menteri juga bersetuju menetapkan harga siling runcit telur ayam pada kadar RM0.45 sen sebiji bagi gred A, gred B (RM0.43 sebiji) dan gred C (RM0.41 sebiji) di Semenanjung
Malaysia.

“Mesyuarat Jemaah Menteri telah mengambil keputusan untuk tidak mengapungkan harga ayam sebaliknya meneruskan subsidi serta menetapkan harga siling runcit bagi ayam standard malah keputusan ini juga telah mengambil kira dan diselaraskan dengan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) yang diumumkan oleh Perdana Menteri baru-baru ini.

“Seramai 8.6 juta penerima BKM sudah diluluskan dengan isi rumah bakal menerima sehingga RM2,600 tahun ini malah bantuan ini adalah tertinggi yang pernah diberikan oleh mana-mana kerajaan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ronald berkata, dengan pelaksanaan subsidi itu, kerajaan memperuntukkan sebanyak RM369.5 juta, menjadikan jumlah keseluruhan subsidi adalah sebanyak RM1.1 bilion sejak 5 Februari lalu.

“Isu kenaikan harga barang tidak berlaku di Malaysia sahaja, sebaliknya ia merupakan fenomena global ekoran gangguan rantaian bekalan akibat konflik geopolitik dan perubahan iklim.

“Bagaimanapun, kerajaan sedaya upaya berusaha menetapkan mekanisme pengawalan harga bagi memastikan Keluarga Malaysia tidak terbeban dengan cabaran kos sara hidup,” ujar beliau. – KOSMO! ONLINE

Baca: Melampau ! Mi segera perisa daging babi hadiah saguhati penderma darah yang beragama Islam

[Video] Acara ini pernah di ‘Haram’kan, tetapi tak diendahkan sehingga berlaku tragedi dasyat ini

Nenek 61 Tahun Masih ‘Bernafsu’ Mahu Timang Anak Bersama Suami Muda

Share This Story

Berita Berkaitan