Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Video Wanita Diserang Secara Kejam Mencetuskan Kemarahan Orang Ramai Di China

wanita di belasah

Sembilan orang telah ditangkap di China berikutan serangan terhadap empat wanita di bandar utara Tangshan pada hari Jumaat, kata polis tempatan dalam satu kenyataan pada hari Sabtu.

wanita kena belasah

Rakaman CCTV menunjukkan rakaman insiden itu disiarkan di media sosial pada hari Jumaat, sehingga mencetuskan kemarahan rakyat negara tersebut dan mencetuskan perbincangan hangat dalam media sosial mengenai keselamatan dan hak wanita di China.

Rakaman CCTV yang tersebar meluas dalam talian menunjukkan seorang lelaki berjalan ke restoran barbeku pada kira-kira 2:40 pagi waktu tempatan pada hari Jumaat dan berjalan menghampiri seorang wanita yang sedang duduk dan makan bersama temannya. Lelaki itu dilihat menghampiri salah seorang wanita dan meletakkan tangannya di belakangnya, sebelum dia memegang pergelangan tangannya dan menolaknya.

Rakaman CCTV menunjukan wanita itu dilihat menyoalnya tindakan lelaki tersebut. Ekoran tentangan wanita itu, lelaki itu bertindak balas dengan menampar muka wanita itu. Wanita itu cuba melarikannya dengan cuba memukulnya dengan botol kaca.

Rakaman CCTV menunjukkan rakan-rakan wanita itu cuba menghentikan pergaduhan namun dipukul lelaki itu sehingga sekumpulan lelaki lain meluru masuk ke dalam restoran.

Dalam rakaman itu, beberapa wanita boleh dilihat ditumbuk, ditendang, dicengkam dan diseret rambut di atas tanah.

Rakaman insiden wanita dipukul ini menerima bantahan hebat negara terhadap keselamatan wanita. Polis Tangshan mengeluarkan kenyataan pada petang Jumaat mengatakan mereka telah mengenal pasti suspek dan sedang mencari mereka.

Dalam kenyataan lain, polis Tangshan berkata dua wanita telah dihantar ke hospital selepas diserang dan berada dalam keadaan stabil, manakala dua wanita lain mengalami kecederaan ringan,

Pada hari Sabtu, polis tempatan menghantar maklumat terkini bahawa mereka telah menahan kesemua sembilan suspek, termasuk tujuh lelaki dan dua wanita. Kemas kini berkata, dua mangsa wanita yang mengalami kecederaan sedang dirawat di hospital dan berada dalam keadaan stabil.

Insiden itu dibincangkan secara meluas di media sosial China pada hujung minggu lalu dan mencetuskan kemarahan orang ramai di negara itu. Sebahagiannya mempersoalkan keselamatan wanita di China, manakala yang lain membincangkan keganasan sistemik terhadap wanita di negara itu. – CNN

Baca: [Video] Melampau ! Tarian Seksi Penyanyi Dolla Undang Kecam Netizen

Anak Lembu Berkepala Dua Dengan Tiga Mata Gemparkan Penduduk

Rakyat Bakal Dibenar Tanam Pokok Ganja Tanpa Had

Share This Story

Berita Berkaitan