Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Cacar Monyet sudah merebak ke 74 negara, WHO istihar darurat kesihatan awam

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menegaskan penularan

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengisytiharkan wabak cacar monyet yang menjangkiti hampir 17,000 orang di 74 negara sebagai darurat kecemasan kesihatan global sekali gus tahap amaran tertinggi agensi antarabangsa berkenaan.

“Saya membuat keputusan bahawa wabak cacar monyet merupakan darurat kesihatan awam yang mencetuskan kebimbang masyarakat antarabangsa,” kata Ketua Pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus dalam satu sidang akhbar.

Beliau berkata, jawatankuasa pakar-pakar kesihatan yang bermesyuarat Khamis lalu gagal mencapai konsensus, justeru keputusan mengisytiharkan amaran tertinggi itu terletak di tangannya.

“WHO menilai cacar monyet sebagai wabak global sederhana melibatkan semua kawasan kecuali rantau Eropah di mana risikonya adalah tinggi,” kata Tedros.

Lebih 16,800 orang di 74 negara terjejas akibat cacar monyet, demikian menurut perangkaan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) yang disiarkan Jumaat lalu.

Washington menyambut baik deklarasi WHO itu sebagai ‘gesaan kepada masyarakat dunia untuk menghentikan penularan virus itu.’

“Penyelarasan tindak balas antarabangsa perlu untuk menghentikan penyebaran cacar monyet, melindungi komuniti paling berisiko dan memerangi wabak semasa,” kata Pengarah Kanan Divisyen Keselamatan Kesihatan Global dan Pertahanan Bio White House, Raj Panjabi.

Lonjakan jangkitan cacar monyet dilaporkan sejak awal Mei lalu di luar negara-negara Barat dan Afrika Tengah di mana penyakit itu adalah endemik.

Secara keseluruhan, 98 peratus individu dijangkiti merupakan lelaki gay atau biseksual, manakala satu pertiga daripada mereka pula mengunjungi premis seks seperti parti seks atau sauna pada bulan sebelumnya.

Tedros sebelum ini menyuarakan kebimbangan wabak itu sukar untuk dikesan berikutan stigma terhadap pesakitnya.

“Wabak ini tertumpu kepada lelaki gay khususnya mereka yang mempunyai berbilang pasangan. Ini bermakna cacar monyet boleh dihentikan sekiranya kita menggunakan strategi yang betul dalam kumpulan sasaran yang betul,” katanya kelmarin.

Tedros menggesa semua negara supaya bekerjasasma rapat dengan komuniti gay, mewujudkan dan melaksanakan perkhidmatan sebaran maklumat secara berkesan dan mengambil langkah melindungi komuniti yang terjejas.

Pada 23 Jun lalu, WHO mengadakan mesyuarat tergempar untuk memutuskan sama ada cacar monyet layak dikategorikan sebagai Darurat Kesihatan Awam yang mencetuskan kebimbangan antarabangsa sekali gus amaran peringkat tertinggi agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu itu.

Bagaimanapun, majoriti pakar kesihatan yang menyertai mesyuarat tergempar WHO menasihati Tedros bahawa situasi cacar monyet belum sampai ke peringkat tersebut.

Mesyuarat kedua diadakan Khamis lalu ketika kes cacar monyet terus meningkat dan membimbangkan Tedros.

“Saya perlukan nasihat anda semua untuk menilai implikasi segera dan sederhana wabak cacar monyet terhadap kesihatan awam,” kata Tedros pada mesyuarat itu yang berlangsung lebih enam jam.

Menyerupai penyakit cacar, cacar monyet pertama kali dikesan dalam kalangan manusia pada tahun 1970. Cacar monyet adalah kurang berbahaya berbanding penyakit cacar yang dihapuskan dalam tahun 1980.

Sebanyak 95 peratus kes cacar monyet berjangkit menerusi aktiviti seksual, demikian menurut kajian melibatkan 528 pesakit di 16 buah negara yang disiarkan dalam penerbitan New England Journal of Medicine.

Dalam perkembangan berkaitan, pihak berkuasa Kesatuan Eropah mencadangkan kelulusan penggunaan vaksin cacar, Imvanex untuk merawat cacar monyet.

Imvanex yang dibangunkan oleh syarikat farmaseutikal Denmark, Bavarian Nordic diluluskan untuk diguna di Kesatuan Eropah sejak tahun 2013 untuk mencegah wabak penyakit cacar. – AFP

Baca: Kelahiran Ajaib, Bayi Ini Lahir Ketika Ibunya Dihempap Oleh Sebuah Lori Dalam Kemalangan

Rogol nenek umur 100 tahun, lelaki ini mati diserang penduduk kampung

Selepas COVID, WHO beri amaran Virus Cacar Monyet akan mengganas dan menjadi ancaman Dunia

Share This Story

Berita Berkaitan