Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

DAP terlalu kuat, sukar BN nak tawan di Pulau Pinang

DAP terlalu kuat, sukar BN nak tawan di Pulau Pinang

DAP terlalu kuat, sukar BN nak tawan di Pulau Pinang. Penganalisis meramalkan sukar untuk Barisan Nasional (BN) menawan semula Pulau Pinang.

Mereka berkata, Pakatan Harapan (PH) mungkin kehilangan satu atau dua kerusi dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang, tetapi mereka menjangkakan ia akan mengekalkan penguasaannya di negeri itu.

Komen mereka menyusul kenyataan Timbalan Pengerusi BN, Mohamad Hasan bahawa tidak mustahil untuk gabungan itu menewaskan pembangkang di Pulau Pinang, berdasarkan kekalahan DAP di pilihan raya negeri (PRN) Melaka, Johor dan Sarawak.

Azeem Fazwan Ahmad Farouk dari Universiti Sains Malaysia berkata, dakwaan Mohamad, seperti mana-mana ahli politik, perlu dinilai.

“Melaka dan Johor tidak boleh dijadikan penanda aras kerana peratusan keluar mengundi adalah rendah,” katanya kepada FMT.

“Tanpa bukti empirikal, kita tidak boleh membaca sentimen di lapangan. BN hampir musnah apabila ia hanya memenangi dua daripada 40 kerusi yang ditandinginya di Pulau Pinang pada PRU 2018. Tidak mudah untuk membuat kemunculan semula.”

BN bertanding semua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada PRU 2018, dengan Umno bertanding 15 kerusi, MCA (10) dan MIC (dua). Gerakan yang merupakan parti komponen BN ketika itu pula bertanding 13 kerusi.

DAP terlalu kuat, sukar BN nak tawan di Pulau Pinang

Azeem berkata, kemungkinan besar DAP akan mengekalkan 19 kerusinya ketika ini, tetapi PKR mungkin kehilangan dua atau tiga daripada 12 kerusinya.

Katanya, Umno mungkin bertanding kebanyakannya kerusi DUN majoriti pengundi Melayu di kawasan Parlimen Balik Pulau, Kepala Batas dan Tasek Gelugor, yang merupakan kubu kuatnya sebelum 2018.

Beliau berkata, pertandingan tiga penjuru mungkin berlaku, dengan Perikatan Nasional (PN) turut dijangka bertanding semua kerusi.

Katanya, parti lain perlu berwaspada dengan PAS, yang merupakan sebahagian daripada PN. kerana ia mempunyai jentera akar umbi yang kuat.

James Chin dari Universiti Tasmania berkata, majoriti DAP di Pulau Pinang terlalu besar untuk membolehkan BN menawan negeri itu.

“PH akan mengekalkan kuasanya. Gerakan walaupun pernah menjadi parti pemerintah untuk tempoh lama, ia tidak mempunyai peluang. Orang tempatan malah tidak tahu siapa pemimpinnya.”

Oh Ei Sun dari Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura berkata, DAP boleh berjaya, tetapi PKR dan Amanah mungkin tidak, manakala BN mungkin berjaya mempertahankan kerusi yang disandangnya kini.

Katanya, pengundi Melayu dijangka beralih kepada BN seperti yang berlaku di PRN Johor dan Melaka.

Tetapi, Azmi Hassan dari Akademi Nusantara mempunyai jangkaan lebih positif untuk BN kerana nasibnya mungkin berubah dengan “nada yang betul”.

Katanya, BN perlu mengingatkan rakyat Pulau Pinang bahawa mereka berpeluang mempunyai kerajaan negeri yang sama dengan Putrajaya dan menikmati manfaat di bawah pentadbiran parti sama.

“Mereka perlu bertanya ‘Adakah kami mahu diketepikan?’”

Buat masa ini, PH mempunyai 33 kerusi di Pulau Pinang, dengan DAP memiliki 19 kerusi, PKR (12) dan Amanah (dua). Bagi pembangkang, PN mempunyai lima kerusi dan BN (dua).- FMT

Baca: Rogol pembantu rumah ahli politik bakal dipenjara 20 tahun dan sebatan

Penunjuk perasaan serang Parlimen

[Video] “Jiran dari neraka” Lelaki tampar kucing dengan kuat sampai tercampak cetus kecaman netizen

Share This Story

Berita Berkaitan