Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Disebabkan Bebanan Kerja Banyak, Pelajar Hantar Notis ‘Sound’ Pensyarah

Disebabkan Bebanan Kerja Banyak, Pelajar Hantar Notis 'Sound' Pensyarah

Tak dinafikan, banyak cabaran yang perlu dilalui individu yang bergelar pelajar. Lebih-lebih lagi ketika dunia masih lagi dilanda wabak COVID-19 yang memaksa mereka untuk belajar secara online.

Baru-baru ini, tular satu notis yang dikatakan ditulis seorang pelajar yang ditujukan kepada pensyarah-pensyarahnya. Mesej yang dicetak ke atas sebuah kertas A4 telah ditampal sebelum gambarnya tular setelah dikongsikan ke laman Facebook.

Menerusi notis berkenaan, pelajar terbabit turut mengadu mengenai bebanan kerja kursus yang banyak, ditambah pula dengan presentation dan ujian lagi.

Tulis pelajar itu lagi, dia memerlukan masa untuk bersama keluarga. Menurutnya, setiap tahun para pelajar perlu beraya ketika study week. Untuk pengetahuan, study week ini adalah minggu ulang kaji dimana selepas tamat minggu terbabit, ujian akan dijalankan.

“Mesej kepada para lecturer. Anda tak faham ke kami ni stres tapi bila di depan anda, kami buat selamba je. Silap hari bulan ada yang mati bunuh diri kerana anda,”.
“6 subjek, tapi 10 kerja kursus? Anda fikir wajar??”
“Anda fikir anda sahaja perlukan masa dengan keluarga? Tiap-tiap tahun kami perlu beraya pada study week. Aduh Malaysia ku,
“Lagi satu, jangan mengajar kami macam anda mengajar budak sekolah menengah. Kami perlu diajar untuk menghadapi dunia pekerjaan bukan diajar hanya untuk menjawab peperiksaan. Kerja kursus banyak, bila kami nak buat revision???”

Setakat artikel ini ditulis, posting terbabit sudah meraih lebih empat ribu komentar daripada netizen dan sudah hampir empat ribu dikongsikan semula.Banyak netizen di ruangan komen mendoakan agar pelajar terbabit terus bersabar dan meminta mereka mendapatkan rawatan segera jika menunjukkan tanda-tanda depresi.

Ada juga yang mengatakan notis terbabit mencerminkan bagaimana generasi sekarang semakin nampak kepentingan work-life-balance dan isu kesihatan mental.Pun begitu, ada juga pengguna media sosial yang menganggap generasi kini lemah dan tidak mensyukuri nikmat kehidupan.

“Budak sekarang lemah la. Dulu saya pernah jadi pelajar repeat paper, extend semester dan kena ambik subjek 21 jam kredit hour sebab taknak extend lagi semester. Assignment, kuiz, test memang banyak. Tapi tak pernah pulak lah nak mengeluh sampai keluar notis untuk lecturer,” tulis netizen.
“Lemah sungguh. Masa study masa paling banyak lepak kot. Tunggulah bila dah kerja, 2-3 tahun pertama asyik nangis je. Rilek la dik. It’s part of our journey. Enjoy je. Fiker je kalau orang lain boleh, apesal aku tak boleh,” kata pengguna lain pula.

SUMBER : LOBAKMERAH

Baca: Abby Abadi Bidas Netizen Disebabkan Ungkit Kisah Lama
Wanita mati terkejut setelah hilang tangan dan kaki diserang jerung ketika mandi
Pepijat Penuh Dengan Darah, Wanita Ini Luah Kekecewaan Selepas Menginap Di Hotel

Share This Story

Berita Berkaitan