Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Pegawai Kesihatan cabut lari setelah beri suntikan vaksin kepada 30 orang dengan satu jarum

Pegawai Kesihatan cabut lari setelah beri suntikan vaksin kepada 30 orang dengan satu jarum

Pegawai Kesihatan cabut lari setelah beri suntikan vaksin kepada 30 orang dengan satu jarum. Seorang pegawai kesihatan di India disiasat kerana memberi suntikan vaksin kepada 30 pelajar sekolah dengan menggunakan hanya satu picagari, lapor akhbar Saudi Gazette kelmarin.

Insiden itu berlaku di sebuah sekolah di daerah sagar, negeri Madhya Pradesh di mana kanak-kanak menerima suntikan vaksin Covid-19.

Kementerian Kesihatan India mewajibkan protokol ‘satu jarum, satu picagari, hanya sekali’ untuk semua vaksin Covid-19. India setakat ini telah mengedarkan lebih 2.03 bilion vaksin tersebut.

Picagari pakai buang dan sekali guna digunakan secara meluas di India untuk mengelakkan penyebaran penyakit maut seperti virus kurang imun (HIV).

Bagaimanapun, terdapat beberapa insiden pada masa lalu di mana satu picagari digunakan semula di hospital untuk mengatasi masalah kekurangan peralatan.

Pegawai kesihatan, Jitendra Rai yang menyuntik vaksin kepada 30 kanak-kanak tersebut memberitahu bahawa dia hanya diberikan satu picagari oleh jabatan kesihatan dan hanya menurut arahan pihak atasan

Sebilangan ibu bapa yang menemani anak-anak mereka untuk mendapatkan vaksin melihat isu itu dan melaporkannya kepada pihak sekolah.

Apabila pegawai negeri tiba di sekolah tersebut, Rai telah hilang dari sekolah dan telefonnya dimatikan.

Jabatan kesihatan negeri kemudian melaporkan kes kecuaian terhadap Rai. Jabatan itu juga memulakan siasatan terhadap pegawai yang bertanggungjawab menghantar peralatan untuk vaksinasi tersebut. – Agensi

Baca: [Video] Seram ! Bayang wajah artis di lantai bertukar semasa buat rawatan

Cinta Sejenis di siri animasi kanak-kanak. Jangan biarkan anak-anak menonton cerita ini

Bayi 4 bulan sudah keracunan Vape. Pakar kesihatan ini ramal penggunaan vape lebih teruk pada masa akan datang

Share This Story

Berita Berkaitan