Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Projek RM30 bilion kerajaan mampu selesaikan 90 peratus masalah banjir

Projek RM30 bilion kerajaan mampu selesaikan 90 peratus masalah banjir

Projek RM30 bilion kerajaan mampu selesaikan 90 peratus masalah banjir . Projek-projek pembangunan berkaitan tebatan banjir yang dijangka siap pada tahun 2030 diyakini dapat menyelesaikan sebanyak 90 peratus masalah banjir di negara ini terutama melibatkan ibu kota.

Ketua Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran Malaysia (JPS), Datuk Ir Dr Md Nasir Md Noh berkata, sebanyak RM30 bilion peruntukan pembangunan termasuk dana Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) telah disediakan bagi memastikan hala tuju serta objektif kerajaan dalam menangani masalah banjir ini dapat dilaksanakan.

“Dalam 80 peratus hingga 90 peratus (dapat selesaikan masalah banjir). Ia bergantung kepada bagaimana kita menjaga keadaan sungai dan sistem saliran kita.

“Kalau sampah dalam sistem saliran itu masih banyak, maknanya reka bentuk pihak kami hanya tinggal separuh saja kerana saliran itu sangkut. Macam mana air nak lalu?

“Jadi ini bergantung kepada keadaan ekologi dan masyarakat supaya sama-sama menjaga kebersihan,” katanya kepada Sinar Harian pada Rabu. – Sinar Harian

Nenek Meraung Cucu Balik, Disangka Pergi Dibawa Arus Banjir 2 Hari Lalu

Bapa Dan Anak 5 Tahun Ditemui Rentung Dalam Kebakaran

Amaran ribut petir melanda 11 buah negeri petang ini

Share This Story

Berita Berkaitan