Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Selepas COVID, WHO beri amaran Virus Cacar Monyet akan mengganas dan menjadi ancaman Dunia

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menegaskan penularan

Selepas COVID, WHO beri amaran Virus Cacar Monyet akan mengganas dan menjadi ancaman Dunia. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) kini sedang mempertimbangkan sama ada wabak cacar monyet akan diklasifikasikan sebagai ancaman kesihatan global. Kemunculan wabak ini di lebih 70 negara mengusarkan WHO yang kini sudah bersedia untuk membunyikan amaran.

Menerusi laporan The Straits Times, hampir 14,000 kes cacar monyet telah ditemui di seluruh dunia dan mula tersebar di pelbagai wilayah. Situasi ini telah memaksa WHO akan memanggil semula jawatankuasa pakar cacar monyet untuk memutuskan status wabak ini.

Peningkatan kes cacar monyet, yang pada mulanya hanya muncul di negara-negara Afrika Barat dan Tengah pada awal Mei lalu telah memaksa WHO menubuhkan jawatankuasa pakar bertujuan untukl memutuskan sama ada cacar monyet boleh diklasifikasikan sebagai Kecemasan Kesihatan Awam Kebimbangan Antarabangsa (PHEIC).

PHEIC ialah tahap amaran tertinggi mengikut garis panduan kecemasan WHO.

Bagaimanapun, majoriti ahli jawatankuasa memberitahu ketua WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus bahawa keadaan itu masih belum mencapai tahap yang membimbangkan.

Tetapi, situasi terkini telah mendorong WHO untuk mengadakan mesyuarat jawatankuasa buat kali kedua. WHO malah melaporkan bahawa cacar monyet telah berjaya masuk ke 6 negara baharu pada minggu lalu.

Sekiranya minggu ini ahli jawatankuasa bersetuju untuk mengesyorkan status PHEIC kepada Tedros, maka jawatankuasa itu akan segera memberi panduan tentang cara mencegah dan mengurangkan penularan penyakit itu.-

Baca: “Salahkan Mangsa Rogol” Pengerusi Tahfiz Dikecam Teruk Netizen Selepas Buat Kenyataan ‘Bodoh’

Wanita dicabul setelah disamun di kuarters penjawat awam

Kes ‘Ustaz’ rogol remaja, Wanita ini Dedahkan taktik licik perbuatan memalukan tersebut

Share This Story

Berita Berkaitan