Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

[Video] Buaya muncul lagi di kawasan tumpuan ini, orang ramai diminta berhati-hati

[Video] Buaya muncul lagi di kawasan tumpuan ini orang ramai diminta berhati-hati

Buaya muncul lagi di kawasan tumpuan ini orang ramai diminta berhati-hati. Kemunculan buaya di sekitar pantai Port Dickson bukanlah satu perkara baru kerana ia sememangnya wujud di sini.

Petang semalam tular satu video seekor buaya kelihatan berenang tidak jauh di perairan di bandar Port Dickson berhampiran Benteng Malam.

Pengunjung Benteng Malam, Fauzi Ahmad, 46, berkata dia berada tidak jauh daripada Benteng Malam ketika terdengar seorang nelayan memberitahu ada buaya.

buaya kelihatan lagi di tempat tumpuan
Sumber gambar : Berita Harian

“Memang saya pernah dengar wujudnya buaya air masin di kawasan Port Dickson tetapi ini kali pertama saya nampak buaya secara jelas sedang berenang di kawasan ini.

“Buaya ini tidaklah besar tetapi rasanya ia sepanjang dua meter dan dipercayai sudah biasa dengan air masin. Pastinya kehadiran buaya ini membimbangkan nelayan serta pengunjung pantai,” katanya.

Dia berharap agar pihak berkuasa tempatan atau Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) dapat menangkap buaya ini segera.

“Port Dickson adalah kawasan yang terkenal sebagai pantai peranginan yang disukai pengunjung dan pastinya kehadiran buaya di kawasan ini amat membimbangkan.

“Kita berharap pihak berwajib dapat bertindak segera kerana bimbang kejadian yang tidak diingini berlaku yang membahayakan keselamatan orang ramai yang berkelah di sepanjang pantai ini dan juga nelayan di kawasan ini,” ujarnya.

Fauzi berkata, dia berharap agar isu buaya berkeliaran di kawasan Pantai Port Dickson tidak diambil mudah pihak berwajib.

Semalam, tular video seekor buaya sedang berenang sekitar jam 5.30 petang semalam dan dimuat naik di Facebook (FB).

Hantaran itu mendapat perhatian ramai warganet dan menimbulkan kebimbangan orang ramai kerana bimbang ada yang menjadi mangsa.- Berita Harian

Baca: Pemuda Dijumpai Maut Diserang Buaya Ketika Memancing

Buaya ‘tunjuk muka’ di pintu air cetus kebimbangan penduduk

Umpama adiwira, lelaki ini cerita bagimana dia menangkap buaya 1 tan seorang diri

Share This Story

Berita Berkaitan