Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

72 peratus lepasan SPM tak nak sambung belajar. Pensyarah ini beritahu punca sebenar kekeliruan

72 peratus lepasan SPM tak nak sambung belajar. Pensyarah ini beritahu punca sebenar kekeliruan

72 peratus lepasan SPM tak nak sambung belajar. Pensyarah ini beritahu punca sebenar kekeliruan. Masyarakat tidak boleh dengan mudah menyalahkan lepasan SPM jika mereka tidak mahu menyambung pelajaran ke peringkat diploma atau ijazah sebaliknya lebih memilih untuk menjadi ‘rider’ yang menerima pendapatan 2 hingga 3 ribu sebulan.

72 peratus lepasan SPM tak nak sambung belajar. Pensyarah ini beritahu punca sebenar kekeliruan
Graduan
 • “Bayangkan jika selepas empat tahun belajar dan bergraduan, mereka hanya dibayar gaji RM1,500 atau lebih rendah, bagaimana mereka mampu untuk membayar hutang PTPTN dan terpaksa juga meneruskan kehidupan dengan menyewa rumah/bilik, kos pengangkutan ke tempat kerja, kos makan minum dan komitmen yang lain?” – Dr. Anuar Ahmad.
 • Sektor perniagaan dan perkhidmatan Malaysia semakin bercelaru dengan struktur gaji pemula hingga ada yang berkelayakan ijazah dan diploma tapi ditawarkan gaji sangat rendah dan dibayar di bawah kelayakan (underemployment).
 • Beberapa bulan setelah bekerja, ramai antara mereka terpaksa berhenti kerja kerana pendapatan tidak cukup untuk membiayai kos hidup khususnya di bandar besar.
 • Kerajaan sepatutnya mengumumkan kadar gaji minima siswazah supaya ia dijadikan panduan kepada majikan dan masyarakat bagi mengelakkan berlakunya manipulasi pihak majikan.
 • Masyarakat juga tidak boleh menyalahkan lepasan SPM jika mereka enggan sambung belajar dan lebih memilih menjadi ‘rider’ untuk menerima pendapatan 2 hingga 3 ribu sebulan.
 • 72 peratus lepasan SPM tak nak sambung belajar. Pensyarah ini beritahu punca sebenar kekeliruan
  Ramai yang tidak mahu menyambung belajar selepas SPM

  Masyarakat tidak boleh dengan mudah menyalahkan lepasan SPM jika mereka tidak mahu menyambung pelajaran ke peringkat diploma atau ijazah sebaliknya lebih memilih untuk menjadi ‘rider’ yang menerima pendapatan 2 hingga 3 ribu sebulan.

  Demikian kata, Pensyarah Pusat Kajian Kesejahteraan dan Pendidikan Komuniti Fakulti Pendidikan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr. Anuar Ahmad pada Sabtu, menerusi Facebooknya.

  Sebelum ini kaji selidik Jabatan Pe­rangkaan mendapati kira-kira 390,000 atau 72.1 peratus lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) enggan menyambung pelajaran.

  Kaji selidik membabitkan 560,000 pelajar lepasan SPM itu mendapati hanya 170,000 memilih menyambung pelajaran manakala 390,000 lagi enggan berbuat demikian.

  Lebih membimbangkan, trend tahun 2019 itu dipercayai berterusan pada 2020 dan 2021, menurut jabatan itu.

  Dalam pada itu, sistem MyMoheS merekodkan sejumlah 30,904 pelajar universiti awam tidak menamatkan pengajian sepanjang tahun 2020 hingga 2021 atas beberapa faktor.

  Mengulas lanjut berkenaan itu, Dr. Anuar Ahmad berkata menyambung pelajaran peringkat diploma dan ijazah bermakna golongan ini juga akan mula berhutang dengan PTPTN.

  72 peratus lepasan SPM tak nak sambung belajar. Pensyarah ini beritahu punca sebenar kekeliruan
  Lepas graduasi terus dikejar PTPTN

  “Bayangkan jika selepas empat tahun belajar dan bergraduan, mereka hanya dibayar gaji RM1,500 atau lebih rendah, bagaimana mereka mampu untuk membayar hutang PTPTN dan terpaksa juga meneruskan kehidupan dengan menyewa rumah/bilik, kos pengangkutan ke tempat kerja, kos makan minum dan komitmen yang lain?”

  “Sektor perniagaan dan perkhidmatan di negara kita semakin bercelaru dengan struktur gaji pemula.

  “Ada kelayakan ijazah dan diploma tapi gaji yang ditawarkan sangat rendah.

  “Kata-kata seperti ‘asalkan ada kerja ok dah’, ‘jangan memilih sangat kerja’, tidak membantu malah sebenarnya tidak wajar jika kita faham situasi mereka yang terpaksa menanggungnya,” katanya yang turut menjelaskan bahawa terdapat ramai graduan dibayar gaji di bawah kelayakan (underemployment).

  Terbaharu, sebuah media tempatan melaporkan bahawa terdapat anak muda bekerja sebagai penghantar makanan menyifatkan sambung belajar tidak lagi relevan memandangkan sekalipun pemuda itu mempunyai diploma namun gaji yang diterima tidak jauh beza dengan gaji lepasan SPM.

  72 peratus lepasan SPM tak nak sambung belajar. Pensyarah ini beritahu punca sebenar kekeliruan
  Rider penghantar makanan

  Bahkan katanya, bekerja sebagai penghantar makanan menjanjikan pendapatan lebih lumayan dan fleksibel daripada bekerja makan gaji.

  Kata Dr. Anuar Ahmad, apa yang sering berlaku, beberapa bulan setelah bekerja, ramai antara mereka terpaksa berhenti kerja kerana pendapatan tidak cukup untuk membiayai kos hidup khususnya di bandar besar.

  “Sebab itu kerajaan kena lihat situasi ini dan sepatutnya mengumumkan kadar gaji minima siswazah.

  “Sekurang- kurangnya ini menjadi panduan kepada majikan dan masyarakat. Dan mengelakkan berlakunya manipulasi pihak majikan.

  “Misalnya umumkan RM2,500 adalah gaji minima untuk siswazah.

  “Setelah ditolak hutang PTPTN, kos hidup (makan, pengangkutan, sewa, utiliti), sebenarnya tidak ada yang berbaki lagi,” katanya yang tidak menolak kemungkinan wujud graduan yang bersedia menerima gaji di bawa gaji minima sisawazah kerana ia melibatkan pilihan individu.

  Namun katanya, sekurang-kurangnya golongan ini perlu sedia maklum adanya gaji minima siswazah. – The Merdeka Times

  Baca: Lelaki Dikecam Kerana Akui Mampu Berbini Dua Dengan Gaji RM1,500

  Belajar pandai-pandai buat apa, jadi rider pun boleh dapat RM3,000 sebulan

  Ramai tertanya kenapa Grab Food dan Food Panda mogok hari ni. Ini sebabnya?

  —————————————————————————

  Ikuti kami untuk mendapatkan kisah-kisah yang menarik di

  Facebook : https://www.facebook.com/KisahMalaysia.Net
  Instagram : https://www.instagram.com/kisahmalaysianet/
  Tiktok : https://www.tiktok.com/@muhdfaris009
  Whatsapp : https://chat.whatsapp.com/I1RBATp5Ul72Xz1RQKXO67
  Telegram : https://t.me/+o3Bh2AslpYUzY2E9

  Share This Story

  Berita Berkaitan