Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Arahan dah keluar lama tapi AJK masjid sendiri yang degil…

Arahan dah keluar lama tapi AJK masjid sendiri yang degil…. Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) akan menyiasat pentadbir surau susulan dakwaan pihak pengurusannya memasang pembesar suara di luar masjid ketika berceramah sehingga mencetuskan insiden rampasan mikrofon, pada Ahad.

 • JAIS akan menyiasat pentadbir surau susulan dakwaan pihak pengurusannya memasang pembesar suara di luar masjid ketika berceramah hingga cetuskan insiden rampasan mikrofon, pada Ahad.
 • Arahan larangan penggunaan pembesar suara luar dikeluarkan sejak 23 Okt 2017 kepada semua masjid dan surau di negeri itu.
 • Ia selaras titah Sultan Selangor bahawa penggunaan pembesar suara untuk ceramah dan kuliah hendaklah dihadkan dalam ruang atau dewan masjid dan surau sahaja.
 • Baginda bertitah demikian agar imej dan kemuliaan Islam sebagai sistem cara hidup sempurna, dinamik serta sentiasa mementingkan kesejahteraan masyarakat, sekali gus menjadi teladan baik.
 • “Pembesar suara luar hanya boleh digunakan bagi tujuan azan dan bacaan ayat-ayat suci al-Quran bagi tempoh pendek sebelum azan dilaungkan,” – Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), Mohd Shahzihan Ahmad.
 • Siasatan lanjut akan dibuat mengikut Seksyen 12 (a) Enakmen Jenayah Syariah Negeri Selangor No.9 Tahun 1995 kerana disyaki berlaku perbuatan melanggar titah Sultan Selangor atas sifat baginda sebagai Ketua Agama Islam di negeri itu.
 • SPEAKER LUAR

  Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) akan menyiasat pentadbir surau susulan dakwaan pihak pengurusannya memasang pembesar suara di luar masjid ketika berceramah sehingga mencetuskan insiden rampasan mikrofon, pada Ahad.

  Semalam, polis menahan seorang lelaki berusia 34 tahun kerana mengamuk dalam surau selepas mendakwa kuliah Subuh terlalu bising hingga mengganggunya, dalam kejadian di Ampang Campuran, di sini.

  Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), Mohd Shahzihan Ahmad ketika mengulas lanjut, berkata arahan melarang penggunaan pembesar suara luar sudah dikeluarkan, bermula 23 Okt 2017 kepada semua masjid dan surau di negeri itu.

  Menurut Free Malaysia Today, katanya, ia selaras titah Sultan Selangor berkaitan perkara itu yang jelas bertitah bahawa penggunaan pembesar suara untuk ceramah dan kuliah hendaklah dihadkan dalam ruang atau dewan masjid dan surau sahaja.

  “Siasatan lanjut akan dibuat mengikut Seksyen 12 (a) Enakmen Jenayah Syariah Negeri Selangor No.9 Tahun 1995 kerana disyaki berlakunya satu perbuatan melanggar titah Sultan Selangor atas sifat baginda sebagai Ketua Agama Islam di negeri ini,” katanya.

  Beliau berkata, baginda bertitah demikian agar imej dan kemuliaan Islam sebagai sistem cara hidup sempurna, dinamik serta sentiasa mementingkan kesejahteraan masyarakat, sekali gus menjadi teladan yang baik.

  “Pembesar suara luar hanya boleh digunakan bagi tujuan azan dan bacaan ayat-ayat suci al-Quran bagi tempoh pendek sebelum azan dilaungkan,” katanya.

  Dalam kejadian merampas mikrofon itu, suspek direman empat hari hingga 12 Ogos bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 298 Kanun Keseksaan dan Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil 1956.

  Ketua Polis Ampang Jaya Mohamad Farouk Eshak, berkata hasil semakan mendapati suspek memiliki dua rekod kesalahan dadah dan ugutan jenayah.

  Sumber : Free Malaysia Today

  Baca: Memalukan ! Kini video Aliff Syukri tak malu joget ghairah bersama Baby Shima

  Najib Assadok ‘koyak’ terima soalan padu lelaki ni di LIVE. Kena ‘londeh’ sampai terpaksa ‘tunggang agama’.

  Lelaki ini kongsi kenapa dia dah serik nak menggunakan AirAsia lagi

  Share This Story

  Berita Berkaitan