Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Bangunan kubur runtuh 4 terbunuh

Bangunan kubur runtuh 4 terbunuh. Pekerja-pekerja kecemasan di tengah Iraq bertungkus lumus untuk menyelamatkan orang ramai daripada sebuah makam penganut Syiah yang runtuh, lapor Perbadanan Penyiaran Britain (BBC) semalam.

Empat mayat ditemui, manakala enam mangsa terselamat telah dikeluarkan dari bawah runtuhan setakat ini. Sebilangan mangsa dipercayai masih terperangkap.

Makam

Pada Sabtu lepas, timbunan tanah bersebelahan Makam Qattarat al-Imam Ali menurut kepercayaan pengikut Syiah, runtuh akibat lembapan tepu.

Tanah runtuh itu mengenai siling makam yang kemudiannya runtuh dan menimbus pengunjung.

“Sebarang kesilapan boleh membawa kepada keruntuhan selanjutnya,” kata jurucakap pertahanan awam, Abdelrahman Jawdat.

makam

Pekerja-pekerja dapat menghulurkan makanan dan air kepada mereka yang masih terperangkap. Tiga kanak-kanak adalah antara mangsa yang berjaya diselamatkan.

Pasukan penyelamat cuba mencari mangsa terperangkap melalui lubang-lubang kecil di celah runtuhan konkrit, lapor Agensi Berita Iraq (INA).

Dalam pada itu, Presiden Iraq, Barham Saleh menerusi kenyataan di laman Twitter menggesa pekerja penyelamat dan sukarelawan supaya terus berusaha menyelamatkan mangsa yang masih terperangkap.

Tapak makam itu yang terletak di wilayah Karbala, Iraq, mengandungi mata air di mana pengikut Syiah percaya imam pertama mereka, Ali ibn Abi Talib dan tenteranya pernah singgah untuk minum. – Agensi

Baca: “Mohon minum semula arak..!”

Melampau ! Sekolah anjur program hina Islam sebagai pengganas cetus kontroversi

Menakutkan ! Kisah ngeri ini jadi sebab kenapa kena berhati-hati berkawan di media sosial..

Share This Story

Berita Berkaitan