Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Bekas Menteri Kesihatan tegur Khairy Jamaluddin

KJDZUL

Bekas Menteri Kesihatan tegur Khairy Jamaluddin. Bekas menteri kesihatan Dzulkefly Ahmad menggesa Kementerian Kesihatan (KKM) agar tidak mengabaikan isu kesihatan lain di samping usahanya menjayakan Rang Undang-Undang (RUU) Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022.

Ahli Parlimen Kuala Selangor itu berkata, isu kesihatan lain seperti doktor kontrak, Covid-19, Influenza A, cacar monyet dan krisis penyakit tidak berjangkit seperti darah tinggi dan kencing manis juga perlu diutamakan.

TEMBAKAU

“Isu-isu kesihatan yang lain ini perlu terus diberi perhatian serius oleh kementerian, sama seperti inisiatif Generasi Penamat (GEG) ini (merujuk kepada RUU Kawalan Produk Tembakau dan Merokok),” kata Dzulkefly kepada FMT.

Dzulkefly yang juga ahli Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) Kesihatan, Sains dan Inovasi bagaimanapun berkata, beliau tidak menganggap usaha KKM berhubung inisiatif GEG sebagai terburu-buru, malah menyambutnya dengan baik.

“Sejujurnya, saya tidak lihat agenda GEG sebagai terburu-buru, bahkan menteri kesihatan (Khairy Jamaluddin) sendiri bersetuju meletakkan RUU Kawalan Produk Tembakau dan Merokok itu dalam penelitian terperinci PSC.

“Jawatankuasa ini bersifat rentas parti serta melibatkan pakar pelbagai bidang kesihatan, pendidikan serta ahli-ahli akademik dan penyelidik melalui dapatan terkini,” jelasnya.

Menurutnya, pendapat PSC supaya inisiatif GEG dimulakan dengan kelompok individu lahir pada tahun 2007 berbanding cadangan asal iaitu 2005 turut dipersetujui selain memastikan keberkesanan penguatkuasaan sebelum ia dilaksanakan.

Beliau juga berpendapat, penguatkuasaannya tidak boleh bersifat menghukum dengan mengenakan kompaun terlalu tinggi sehingga membebankan rakyat, terutamanya golongan berpendapatan rendah.

Selasa lepas, Dewan Rakyat bersetuju RUU Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022 dirujuk ke PSC untuk diteliti serta membuat syor penambahbaikan.

Usul RUU berkenaan yang masih berada di peringkat bacaan kali kedua, dipersetujui sebulat suara oleh Ahli Parlimen untuk dirujuk ke jawatankuasa berkenaan selepas dibahaskan 12 Ahli Parlimen, seterusnya digulung oleh Khairy.- FMT

Baca: Kurang ajar ! Mamat India ini sengaja buat provokasi hina Islam

Para Mufti kesal dengan kerajaan hari ini yang gagal…

“Orang Bodoh je anggap solat boleh elak Covid19 !”

Share This Story

Berita Berkaitan