Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Berkawan, memahami perbezaan dan tidak bermusuh syarat menjadikan dunia lebih baik – Tun Mahathir

TUNJAPAN

Berkawan, memahami perbezaan dan tidak bermusuh syarat menjadikan dunia lebih baik – Tun Mahathir. Pada tahun 1996, saya telah dilantik sebagai ahli kehormat Jawatankuasa Penasihat Universiti Asia Pasifik Ritsumeikan.

Pada tahun 2018, saya menerima ijazah kedoktoran kehormat daripada Universiti.Kali ini saya kembali untuk memberi kuliah.

tun japan

Kumpulan pertama penonton melibatkan golongan muda, dan yang saya maksudkan benar-benar muda, pelajar sekolah rendah yang berumur antara 10 dan 12 tahun.

Kita sering menganggap orang muda sebagai pemimpin masa depan tetapi sebenarnya mereka sudah membuat perubahan besar kepada dunia di sekeliling mereka hari ini.

tun japan

Semasa kuliah terdapat banyak soalan daripada pelajar, tetapi mereka amat berminat tentang bagaimana mereka boleh menyumbang kepada keamanan dunia.

Semua orang di dunia ini, terutamanya golongan muda, mempunyai peranan untuk menjadikan dunia ini tempat yang lebih baik. Apa yang mereka boleh lakukan ialah berkawan dengan orang lain di seluruh dunia supaya anda memahami orang yang berbeza daripada anda dan tidak bermusuh dengan sesiapa sahaja.

tun japan

Sesi seterusnya adalah dengan pelajar Antarabangsa Universiti yang terpengaruh dengan isu-isu yang berkaitan dengan hubungan antarabangsa, tadbir urus yang baik dan kepimpinan antara lain.

Satu soalan ialah tentang bagaimana sesebuah negara boleh membangun dan mengapa sesetengah negara maju seperti Jepun, misalnya.

Pencapaian manusia berbeza kerana budaya mereka bukan kerana warna kulit mereka, bahasa mereka, malah tempat mereka tinggal, sama ada di kawasan tropika atau di tempat lain.

Sistem nilai menentukan apa yang baik untuk mereka. Jika seseorang mengamalkan nilai-nilai negatif sebagai sebahagian daripada budaya seseorang, seseorang tidak boleh maju.

Jadi, adalah penting untuk kita mengenal pasti dan mengenali nilai-nilai yang betul dalam masyarakat kita.

Persoalan lain ialah sama ada golongan muda boleh mewujudkan tadbir urus yang baik. Semasa saya kecil, tidak ramai yang berpendidikan muda, sukar untuk ke universiti ketika itu.

Mereka tidak diberi peluang untuk berada dalam pentadbiran negara. Tetapi kini kita dapati bahawa golongan muda kebanyakannya berpendidikan dan mempunyai akses yang lebih baik kepada pendidikan.

Ramai yang tahu banyak perkara yang berguna untuk negara. Adalah penting untuk mendengar para belia kerana mereka adalah idealistik. Tetapi belia yang idealis mesti berganding bahu dengan orang yang berpengalaman agar tadbir urus yang baik dapat dicapai.

Saya juga ditanya tentang negara yang mempunyai kuasa besar. Pada pendapat saya, saya tidak percaya negara yang mempunyai ‘kuasa besar’.

Rakyat dan negara harus dilayan sama rata apabila kita semakin demokratik, tetapi hari ini kita telah dipanggil negara kuasa besar yang tidak bertindak secara demokratik.

Mereka cenderung untuk memaksakan kehendak mereka kepada negara lain. Sebagai contoh, Amerika Syarikat. Mereka meminta dunia menjadi demokratik dan mereka mahu perubahan rejim di beberapa negara.

Tetapi demokrasi tidak sesuai dengan semua negara. Dan jika sistem dipaksa ke atas mereka, rakyat tidak tahu atau faham batas demokrasi. Kita lihat bagaimana sesetengah negara gagal kerana ini.

tun japan

Sebelum saya mengakhiri lawatan saya, saya bertemu dengan 16 orang pelajar Malaysia yang menuntut di sini dalam pelbagai bidang. Saya berharap selepas tamat pengajian mereka akan kembali ke Malaysia dan berkhidmat kepada masyarakat.

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada APU kerana menjemput saya sekali lagi. Ia adalah kampus yang indah di sini dan ia merupakan pengalaman yang indah.- Sumber : Facebook Dr. Mahathir bin Mohammad

Baca: Hipokrit ! Serangan Terhadap Tun Mahathir hanya dendam dan nafsu semata-mata – Pejuang Perak

Tak ada sebarang keuntungan jika PAS bersama Bersatu tetapi rugi tak bersama UMNO – Khairuddin

‘Provokasi’ Tun M membuat saya lebih berdikari tanpa payung UMNO dan memilih parti ini – Mahdzir Ibrahim

Share This Story

Berita Berkaitan