Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Dua asteroid sebesar bangunan pencakar langit melintasi Bumi hujung minggu ini

Dua asteroid sebesar bangunan pencakar langit melintasi Bumi hujung minggu ini

Dua asteroid sebesar bangunan pencakar langit melintasi Bumi hujung minggu ini. Asteroid pertama, dinamakan 2016 CZ31, berukuran 122 meter dan asteroid kedua, bernama 2013 CU83, berukuran 183 meter, lapor The Sun.

Asteroid pertama, yang digelar 2016 CZ31, akan bergerak pada kelajuan kira-kira 55,618 km/j. Ahli astronomi menganggarkan bahawa asteroid berukuran kira-kira 122 meter pada titik terluasnya, bersamaan dengan bangunan 40 tingkat.

Menurut NASA, asteroid itu akan melintasi Bumi dalam jarak selamat kira-kira 1,740,000 batu atau 2,800,000 kilometer, atau lebih tujuh kali ganda jarak purata antara Bumi dan bulan. “Batu angkasa ini menghampiri Bumi setiap beberapa tahun, dengan dijadualkan kembali ke Bumi pada Januari 2028,” tulis NASA.

Dua asteroid sebesar bangunan pencakar langit melintasi Bumi hujung minggu ini

Asteroid kedua pula bakal melintasi Bumi pada jarak yang lebih jauh iaitu kira-kira 6.96 juta km dari Bumi atau kira-kira 18 kali ganda jarak purata antara Bumi dan bulan.

Asteroid, berukuran kira-kira 183 meter pada titik terluas yang boleh dilihat dan bergerak pada kelajuan 21,168 km/j. Kedua-dua fenomena ini direkodkan sebagai yang lebih jauh daripada asteroid 2022 NF pada 7 Julai 2022, yang berada dalam jarak 90,000 km atau kira-kira 23% daripada jarak purata antara Bumi dan bulan.

NASA dan agensi angkasa lepas memantau dengan teliti beribu-ribu objek dekat Bumi seperti ini. Oleh sebab itu, agensi angkasa lepas memandang serius apa sahaja objek yang mendekati Bumi.

Pada November 2021, NASA melancarkan kapal angkasa yang ditugaskan untuk mengubah laluan asteroid yang dipanggil Ujian Pengalihan Asteroid Berganda (DART), yang akan mengalih laluan asteroid Dimorphos selebar 160 meter pada musim luruh 2022. Perlanggaran itu tidak akan memusnahkan asteroid, tetapi ia mungkin bergerak jauh dari Bumi.- The Vocket

Baca: “Benda ni dah berkurun dah ada kat sini” Netizen perli Mat Salleh yang teruja lihat ‘teknologi’ ini di Malaysia

[Video] Telefon kena godam ? Lelaki ini dedah rahsia macam mana nak tahu yang handphone kita kena hijack

Menakutkan ! Ini kesan jika beri anak gajet pada awal usia, ibu ini beri nasihat supaya jangan ulangi kesilapan lagi

—————————————————————————

Ikuti kami untuk mendapatkan kisah-kisah yang menarik di

Facebook : https://www.facebook.com/KisahMalaysia.Net
Instagram : https://www.instagram.com/kisahmalaysianet/
Tiktok : https://www.tiktok.com/@muhdfaris009
Whatsapp : https://chat.whatsapp.com/I1RBATp5Ul72Xz1RQKXO67
Telegram : https://t.me/+o3Bh2AslpYUzY2E9

Share This Story

Berita Berkaitan