Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Filem Mat Kilau perlu lebih jujur. Mat Kilau juga menentang “penubuhan” kerajaan Pahang

Filem Mat Kilau perlu lebih jujur. Mat Kilau juga menentang “penubuhan” kerajaan Pahang

Filem Mat Kilau perlu lebih jujur. Mat Kilau juga menentang “penubuhan” kerajaan Pahang – Ahli Akademik. Seorang ahli akademik berkata filem blokbuster tempatan “Mat Kilau” tidak memberi gambaran yang tepat tentang peranan yang dimainkan oleh pelbagai kaum pada zaman penjajah.

Hafidzi Mohd Noor mengulas mengenai naratif sejarah dalam konteks filem itu, yang memperoleh RM90 juta jualan tiket dalam tempoh 33 hari tayangan di Malaysia, Singapura dan Brunei.

Pensyarah Universiti Putra Malaysia (UPM) itu berkata, perlu ada naratif yang jujur supaya penonton dapat memahami bahawa bukan hanya satu komuniti yang memainkan peranan dalam membantu British menguasai Tanah Melayu.

Felo penyelidik kanan Institut Kajian Malaysia dan Antarabangsa (IKMAS) Helen Ting (dua dari kiri) berkata pengajaran Sejarah di sekolah menengah mesti beralih daripada sekadar “menghafal” fakta. Panel lain adalah pensyarah Universiti Putra Malaysia Hafidzi Mohd Noor (kiri) dan pembuat filem Amir Muhammad (kanan). Moderator adalah Pengerusi Gerak Zaharom Nain.

“(Ia) bukan sahaja tentera Sikh yang berkhidmat untuk empayar British ketika itu, tidak seperti dalam filem, tetapi juga orang Melayu,” kata Hafidzi semasa forum bertajuk “Filem Mat Kilau & Pendidikan Sejarah” di Kuala Lumpur.

Tambahnya, dari segi sejarah, kebangkitan Mat Kilau bukan sahaja menentang penjajah British tetapi juga “penubuhan”, iaitu kerajaan Pahang.

“Jadi, sangat jelas dari sudut itu bahawa kita semua berkongsi tanggungjawab untuk membawa masuk British,” katanya.

Bagaimanapun katanya, ini bukan masa untuk menuding jari, sambil menambah walaupun tiada siapa boleh mengubah masa lalu, semua orang boleh belajar daripadanya.

Bulan lalu, sebuah kumpulan yang menggelarkan diri mereka United Sikhs, menggesa industri perfileman Malaysia mengelak daripada menghasilkan filem yang boleh menyakiti perasaan masyarakat tertentu.

Kumpulan itu berkata, Mat Kilau, sebuah filem berdasarkan figura sejarah, mengandungi adegan di mana orang Sikh, yang dibawa masuk dari India sebagai sebahagian daripada pasukan penjajah British, dilihat telah bertindak kasar ke atas orang tua, kanak-kanak dan rakyat tidak berdaya.

Kumpulan itu berkata, walaupun adegan kontroversi dalam filem itu adalah rekaan, namun ia tidak menyenangkan dan menyakiti perasaan orang Sikh.

Sementara itu, seorang lagi ahli panel, Helen Ting menyeru agar pengajaran Sejarah di sekolah menengah beralih daripada sekadar “menghafal” fakta kepada pemikiran kritis.

“Kita perlu maju ke hadapan untuk mendidik manusia berfikir secara kritis, apakah itu sejarah? Bagaimanakah kita menentukan sama ada sesuatu itu fakta sejarah, atau tidak, atau sama ada ia ‘mungkin’?” kata Ting, yang merupakan felo penyelidik kanan Institut Kajian Malaysia dan Antarabangsa (IKMAS).

Beliau turut mempersoalkan bagaimana pelajar sekolah menengah akan membuat keputusan kritikal sebaik meninggalkan sekolah tanpa kemahiran seperti itu, seperti mengundi dalam pilihan raya umum (PRU) untuk menentukan nasib negara.

“Ini tidak masuk akal, jadi kita perlu melakukan lebih banyak desakan terhadap kurikulum Sejarah kita,” katanya.

Forum itu diadakan bersempena pelancaran buku semakan buku teks Sejarah sekolah menengah oleh Inisiatif Pengislahan Pendidikan Nasional (IPPN). – Sumber: FMT

Baca: Penangan Mat Kilau ! Kerajaan umum bantuan 1 juta kepada pertubuhan silat

Ada 8 sebab kenapa Movie Thor Love and Thunder tidak ditayangkan di Malaysia, sebab ke-4 ni memang winn ?

Penangan Mat Kilau ! Kerajaan umum bantuan 1 juta kepada pertubuhan silat

—————————————————————————

Ikuti kami untuk mendapatkan kisah-kisah yang menarik di

Facebook : https://www.facebook.com/KisahMalaysia.Net
Instagram : https://www.instagram.com/kisahmalaysianet/
Tiktok : https://www.tiktok.com/@muhdfaris009
Whatsapp : https://chat.whatsapp.com/I1RBATp5Ul72Xz1RQKXO67
Telegram : https://t.me/+o3Bh2AslpYUzY2E9

Share This Story

Berita Berkaitan