Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Khairudin tegur Hadi Awang tersilap strategi politik

Khairudin tegur Hadi Awang tersilap strategi politik

Presiden PAS Abdul Hadi Awang sepatutnya menjalinkan kerjasama dengan Umno, bukan Bersatu yang disifatkan sebagai ‘parti kecil’ dan hanya bergantung kekuatan orang lain, kata seorang bekas pemimpin parti itu.

Ahli Parlimen Kuala Nerus, Khairuddin Aman Razali berkata, strategi PAS meletakkan kerjasama dengan Bersatu pimpinan Muhyiddin Yassin adalah satu kesilapan.

“Strategi yang digunakan sekarang ini ialah meletakkan Bersatu sebagai tonggak untuk dibuat muafakat (Muafakat Nasional) sedangkan yang sepatutnya dengan Umno.

Hadi Awang silap berpolitik sepatutnya kawan dengan Umno bukan dengan parti kecil Bersatu
Koalisi Parti Politik Melayu

“Saya yakin sekiranya presiden PAS mempertahankan hubu­ngan dengan Umno, Bersatu pasti menurut kerana Bersatu parti kecil, dia bergantung kepada PAS.

“Itu hak tok guru (Hadi) sebagai presiden, saya berbeza dengan beliau dan dalam bab ini saya yakin bahawa strateginya tidak menguntungkan PAS,” katanya kepada FMT.

Mengulas lanjut, Khairuddin berkata kejayaan memperbaiki hubungan dengan Umno yang sudah lama berseteru dengan PAS sepatutnya dimanfaatkan Hadi dan dipertahankan bagi membentuk gabungan lebih kuat.

“Bersatu parti kecil, dia bergantung kepada PAS, (sepatutnya) PAS menentukan. Pertembungan lama yang panjang dengan Umno bukan dengan Bersatu. Bila kita berjaya redakan dengan MN (Muafakat Nasional) ia mesti disambung, peluang dengan Umno bukan Bersatu.

Hadi Awang silap berpolitik sepatutnya kawan dengan Umno bukan dengan parti kecil Bersatu
Dato’ Dr Khairudin

“Tetapi itu pandangan saya, mungkin saya salah sebab saya seorang (berani bersuara), barangkali tok guru betul. Tetapi saya yakin saya betul,” katanya yang keluar PAS pada 14 Mac susulan pemecatannya sebagai setiausaha Majlis Syura Ulama PAS dan Ahli Jawatankuasa (AJK) pusat.

Bekas menteri perusahaan, perladangan dan komoditi itu turut mendedahkan, ada pemimpin parti turut menyuarakan sentimen sama berhubung kerjasama PAS dengan Bersatu, namun ramai memilih untuk bercakap ‘di belakang’ sahaja.

Berbeza dengan dirinya, Khairuddin berkata hanya beliau terkedepan untuk membawa isu itu sehingga dirinya keluar daripada PAS.

“Ada lagi lantang tetapi saya tak nak sebut nama, tetapi boleh lihat sendiri siapa yang bercakap dan ramai lagi bercakap…tetapi itu normal dalam parti.

“Mereka bercakap sebagai ahli parti secara dalaman dan bila buat keputusan mereka akur dengan keputusan parti, bila parti nak kepada Bersatu itu hak parti. Saya tak setuju, saya keluar dengan baik. Itu sahaja,” katanya.- FMT

Baca: Warna rasmi Gerakan Tanah Air (GTA) dan signifikasi kepada politik tanahair

Buat pertama kalinya apa yang dikongsi Sajat ini diperakui tepat oleh Doktor

Jangan pakai seluar dalam ketika tidur ! Doktor ini beri amaran

—————————————————————————

Ikuti kami untuk mendapatkan kisah-kisah yang menarik di

Facebook : https://www.facebook.com/KisahMalaysia.Net
Instagram : https://www.instagram.com/kisahmalaysianet/
Tiktok : https://www.tiktok.com/@muhdfaris009
Whatsapp : https://chat.whatsapp.com/I1RBATp5Ul72Xz1RQKXO67
Telegram : https://t.me/+o3Bh2AslpYUzY2E9

Share This Story

Berita Berkaitan