Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Kesian, awalnya berkenalan dengan dengan Doktor, selepas dua minggu…..

Kesian, awalnya berkenalan dengan dengan Doktor, selepas dua minggu….Seorang warga emas kerugian kira-kira RM1.87 juta akibat terpedaya dengan parcel scam selepas berkenalan dengan seorang wanita menerusi media sosial.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara ACP Rupiah Abd Wahid berkata pihaknya menerima laporan berhubung perkara itu semalam daripada mangsa yang merupakan lelaki tempatan berusia 67 tahun.

Beliau berkata bekas pekerja syarikat swasta itu berkenalan dengan wanita berkenaan yang mendakwa dirinya warganegara Brazil dan bekerja sebagai doktor di United Kingdom pada akhir Mei lepas.

“Setelah berkenalan lebih dua minggu, individu itu telah berjanji untuk mengirimkan barang dan wang tunai berjumlah AS$2.8 juta kepada mangsa.

“Namun, pada 13 Jun 2022, seorang lagi wanita yang mengaku sebagai ejen penghantaran barang telah menghubungi mangsa dan meminta bayaran caj servis penghantaran barang dan wang tunai yang dijanjikan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Jelas Rupiah mangsa telah menggunakan wang simpanannya berjumlah RM1,871,540 untuk melakukan 11 transaksi dalam talian ke akaun bank yang diberikan ‘ejen’ tersebut bagi tempoh Jun hingga Ogos.

Beliau berkata lelaki itu menyedari dirinya ditipu apabila sehingga kini dia tidak menerima barang dan wang tunai yang dijanjikan dan wanita berkenaan juga gagal dihubungi.

Kes disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan dan orang awam dinasihatkan supaya segera melaporkan kepada polis sekiranya menerima sistem pesanan ringkas (SMS), emel atau panggilan telefon mengenai tawaran yang meragukan bagi mengelak menjadi mangsa penipuan.-Bernama

Ikuti kami untuk mendapatkan kisah-kisah yang menarik di
Facebook : https://www.facebook.com/KisahMalaysia.Net
Instagram : https://www.instagram.com/kisahmalaysianet/
Tiktok : https://www.tiktok.com/@muhdfaris009
Whatsapp : https://chat.whatsapp.com/I1RBATp5Ul72Xz1RQKXO67
Telegram : https://t.me/+o3Bh2AslpYUzY2E9

Baca : Pelajar beri ‘hint’ dalam karangan peperiksaan sebelum maut dalam kemalangan

Tun M dimasukkan ke IJN, positif Covid

R*gol dan bunuh gadis bawah umur dikawasan perkuburan, tiga lelaki berdepan hukuman berat

Share This Story

Berita Berkaitan