Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

KFC bakal perkenal Kaki Ayam dalam Menu mereka

KFC bakal perkenal Kaki Ayam dalam Menu mereka. Ramai yang gemar makan kaki ayam, tak kurang juga ada berasa geli sebab kononnya kaki ayam itu kotor dan memikirkan apa fungsi kaki ayam sebelum dimasak.

KFC bakal perkenal Kaki Ayam dalam Menu mereka

Rangkaian restoran makanan terkenal KFC katanya bakal mengeluarkan menu baru iaitu kaki ayam. Tapi bukan di Malaysia, dilaporkan KFC di China akan menghidangkan kaki ayam di dalam menu mereka kepada para pelanggannya disebabkan negara mereka sedang mengalami masalah inflasi, lapor Mothership.sg.

Pelanggan KFC di China tidak lama lagi mungkin akan makan kaki ayam sebagai sebahagian daripada hidangan set dua ketul ayam mereka. Namun, perubahan dalam menu ini bukanlah disebabkan oleh pertimbangan budaya melainkan berlakunya inflasi harga.

Menurut Perniagaan CNN, lonjakan harga minyak dan makanan dengan ketaranya telah meningkatkan kos perniagaan.

Ketua Pegawai Eksekutif Yum China, sebuah syarikat yang memiliki rangkaian bersama KFC, Pizza Hut dan Taco Bell di China berkata, kenaikan harga komoditi itu diserap oleh ‘penggunaan penuh’ ayam itu.

Ketua Pegawai Eksekutif Joey Wat pula menambah dengan memberitahu, kenyataan ini bermakna KFC akan menggunakan ‘setiap bahagian’ ayam kecuali bulunya.

Rangkaian restoran telah melalui masa yang sukar dengan penutupan yang kerap di China untuk mengekalkan strategi ‘sifar Covid’ di mana perkara tersebut telah menjejaskan perniagaan.

KFC bakal perkenal Kaki Ayam dalam Menu mereka

Jualan di lokasi Yum China yang telah dibuka sekurang-kurangnya pada tempoh masa setahun telah turun 16 peratus berbanding tempoh yang sama pada tahun yang sebelumnya.

Bagaimanapun, permintaan untuk penghantaran telah meningkat kira-kira 8 peratus. Oleh itu, eksekutif Joey Wat mendedahkan syarikat itu telah mengambil tindakan untuk mengurangkan kos, termasuk menarik balik pengiklanan dan pemasaran serta meminta tuan tanah untuk beri pelepasan sewa.

Dia juga berjanji untuk mengelak daripada memberhentikan kakitangan pada tahun ini dengan Yum China menggaji kira-kira 450,000 orang.

Bersama-sama dengan satu lagi ikrar untuk tidak menaikkan harga yang dikenakan untuk makanan, syarikat itu sedang mencari cara yang boleh digunakan untuk mengurangkan kos termasuklah menggunakan setiap bahagian ayam.

Ia adalah sesuatu yang belum pernah lagi dilakukan oleh KFC, namun untuk pengetahuan korang, Healthline pernah melaporkan 70 peratus kandungan protein kaki ayam mengandungi kolagen selain protein struktur yang memberikan bentuk, kekuatan serta ketahanan terhadap kulit, tendon, otot, tulang dan ligamen.

Sumber: Mothership.sg

Baca: Bos Mydin ‘Sound’ Kerajaan, Minta Selesai Rantaian Bekalan, Bukan Harga Ayam

Kucing peliharaan selamatkan tuan dari ular tedung terima pujian netizen

Buat pertama kalinya apa yang dikongsi Sajat ini diperakui tepat oleh Doktor

—————————————————————————

Ikuti kami untuk mendapatkan kisah-kisah yang menarik di

Facebook : https://www.facebook.com/KisahMalaysia.Net
Instagram : https://www.instagram.com/kisahmalaysianet/
Tiktok : https://www.tiktok.com/@muhdfaris009
Whatsapp : https://chat.whatsapp.com/I1RBATp5Ul72Xz1RQKXO67
Telegram : https://t.me/+o3Bh2AslpYUzY2E9

Share This Story

Berita Berkaitan