Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Lebih jimat jika benarkan pelarian Rohingya bekerja di Malaysia – Majikan

KERJA

Lebih jimat jika benarkan pelarian Rohingya bekerja di Malaysia – Majikan. Isu kekurangan pekerja yang dianggap semakin menekan golongan majikan di negara ini mewajarkan kerajaan mempertimbangkan untuk membenarkan etnik Rohingya bekerja bagi mengisi jurang berkenaan.

rohingya
Datuk Dr Syed Hussain Syed Husman

Presiden Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF), Datuk Dr Syed Hussain Syed Husman, berkata situasi mendesak ketika ini disifatkan sebagai masa sesuai untuk memberi kebenaran kepada pelarian Rohingya yang berdaftar dengan Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) termasuk pemegang kad UNCHR yang sah, diambil bekerja.

Beliau berkata, sekiranya kerajaan membenarkan majikan menggajikan etnik Rohingya, kos diperlukan lebih praktikal, lebih jimat selain tidak perlu menunggu lama berbanding proses pengambilan pekerja asing baharu.

Ketika ini, katanya, hanya pemegang kad UNCHR dibenarkan bekerja dalam sektor tidak formal seperti bekerja sendiri untuk tujuan sara hidup.

“Buat masa ini, Malaysia menghadapi isu kekurangan pekerja yang kronik. Negara memerlukan sekurang kurangnya 1.2 juta pekerja dalam industri pembuatan (627,000), perladangan (120,000) dan pembinaan (550,000).

“Bagaimanapun ketika ini, kerajaan tidak membenarkan pelarian untuk bekerja. Kebanyakan pelarian bekerja sendiri seperti berniaga kecil kecilan dan bekerja di sektor tidak formal.

“Berikutan semua bidang pekerjaan sekarang mengalami kekurangan pekerja yang serius, adalah lebih sesuai untuk masyarakat Rohingya (digajikan). Apa yang perlu dilakukan adalah kerajaan hendaklah memberikan kebenaran buat pelarian Rohingya yang berdaftar dengan UNCHR dan pemegang kad UNCHR yang sah diambil bekerja,” katanya kepada BH, hari ini.

Malaysia kini berdepan kekurangan buruh asing membabitkan pekerja di restoran, kilang dan sektor pembinaan kerana majikan tidak bersedia mengambil golongan itu kerana tidak mempunyai kemahiran asas.

Perkara itu didedahkan Menteri Luar, Datuk Seri Saifuddin Abdullah semalam yang menegaskan kerajaan bergantung kepada dana luar bagi menampung kos latihan kemahiran yang akan diberikan kepada pelarian Myanmar khususnya etnik Rohingya.

Saifuddin berkata, negara setakat ini tidak dapat mengambil pelarian Myanmar untuk bekerja dalam sektor pekerjaan kerana tidak mempunyai kemahiran diperlukan.

rohingya

Mengulas apakah terdapat majikan di negara ini yang menyediakan latihan kemahiran kepada etnik Rohingya sebagai tanggungjawab sosial korporat (CSR), Syed Hussain berkata, buat masa ini tiada majikan yang mahu berurusan dengan pelarian.

Alasan diterima MEF, katanya, adalah majikan khuatir langkah sedemikian ditakrifkan sebagai mengambil pelarian bekerja dan boleh didakwa oleh pihak berwajib.

“Pemberian kebenaran bekerja untuk pelarian jika diluluskan adalah baik kerana ia akan dapat memastikan golongan pelarian dapat diambil kira dalam pangkalan data negara dan maklumat keberadaan mereka dapat dikemas kini dari semasa ke semasa,” katanya.

Baca: Makan Rasuah LCS lebih teruk dari makan Babi – Mufti

Tragis ! Kanak-kanak maut disambar petir ketika berbual ditelefon sambil mengecas

Teruk dikecam netizen, penganjur himpunan RX-Z gagal ?

Share This Story

Berita Berkaitan