Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Pemimpin DAP kongsi pengalaman bersama Mat Sabu selamatkan bailout RM555 juta daripada kerajaan

Pemimpin DAP kongsi pengalaman bersama Mat Sabu selamatkan bailout RM555 juta daripada kerajaan

Pemimpin DAP kongsi pengalaman bersama Mat Sabu selamatkan bailout RM555 juta daripada kerajaan. Bekas menteri pengangkutan Loke Siew Fook (PH-Seremban) memberitahu Dewan Rakyat hari ini bahawa, pemimpin DAP yang menyelamatkan dana pencen Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) berjumlah RM555 juta daripada kerugian dalam bailout kerajaan.

Loke berkata beliau, sebagai menteri pengangkutan ketika itu, beliau mencadangkan agar dana itu (LTAT) RM555 juta yang dibelanjakan untuk mengambil alih konsesi Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) dibayar balik.

Beliau berkata, rakan sejawatnya dalam Kabinet, Mohamad Sabu (PH-Kota Raja), ketika itu menteri pertahanan, telah bersetuju dengan cadangan itu.

Pemimpin DAP kongsi pengalaman bersama Mat Sabu selamatkan bailout RM555 juta daripada kerajaan

Ketika membacakan laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara mengenai projek AES, beliau berkata, perdana menteri ketika itu Najib Razak telah mencadangkan LTAT mengambil alih AES daripada syarikat konsesi Beta Tegap Sdn Bhd dan ATES Sdn Bhd dengan harga RM555 juta.

Loke berkata, berlaku campur tangan politik di peringkat tertinggi dan Najib cuba menggunakan dana LTAT untuk menyelesaikan masalah yang diwujudkan oleh kerajaan.

“Ia adalah seorang menteri pengangkutan dari DAP, sering difitnah oleh pihak lain sebagai anti-Melayu dan anti-Bumiputera, yang mencadangkan agar RM555 juta dikembalikan kepada LTAT,” katanya kepada Dewan.

“Sekiranya kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak membuat keputusan sedemikian, wang LTAT akan ‘hangus’ dan veteran akan menghadapi masalah,” katanya semasa perbahasan rang undang-undang pindaan Akta Tabung Angkatan Tentera.

Beliau menggesa anggota dalam perkhidmatan dan veteran yang aktif membaca laporan PAC dan membuat kesimpulan mereka sendiri terhadap kerajaan mana yang mengutamakan kepentingan mereka.

Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara mengeluarkan laporannya mengenai pengambilalihan AES awal hari ini. Ia menyatakan bahawa kos latihan itu telah meningkat.

Loke berkata, kerajaan PH yang menghidupkan semula projek Landasan Kereta Api Berkembar Lembah Klang Fasa 2 (KVDT2).

“Selepas (kerajaan PH) tumbang, siapa yang batalkan projek itu?” katanya, sambil merujuk kepada Wee Ka Siong (BN-Ayer Hitam) dari MCA, yang mengambil alih menteri pengangkutan, “mengetepikan kepentingan LTAT dan membatalkan projek itu”.

Projek KVDT2 melibatkan pemulihan 265km landasan kereta api dari Salak Selatan di Kuala Lumpur ke Seremban dan dari Simpang Port Klang dekat MidValley di Kuala Lumpur ke Pelabuhan Klang.

Projek itu telah ditangguhkan dua kali sejak 2017. Ia dibatalkan oleh kerajaan PH, dipulihkan, kemudian dibatalkan lagi oleh kerajaan Perikatan Nasional, membawa kepada tindakan saman.

Pertikaian itu diselesaikan pada Jun selepas kerajaan bersetuju membenarkan kontraktor, Dhaya Maju-LTAT, meneruskan projek itu. – FMT

Baca: Rasuah politikkah ini ? Diskaun 50% rumah mampu milik jika BN menang

RUU Lompat Parti : Melaka sedia untuk laksana

DAP terlalu kuat, sukar BN nak tawan di Pulau Pinang

Share This Story

Berita Berkaitan