Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Pendidikan Percuma bagi Prasekolah Khas mohon sekarang bagi yang layak

Kerajaan negeri melalui Yayasan Warisan Anak Selangor (Yawas) dan Jabatan Anak Istimewa Selangor (Anis) memperkenalkan inisiatif Prasekolah Khas Anis secara percuma untuk anak istimewa di Selangor.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan Awam, Perpaduan dan Pembangunan Wanita dan Keluarga negeri, Dr Siti Mariah Mahmud berkata, prasekolah khas pertama yang dibangunkan oleh kerajaan negeri itu bertujuan menyediakan peluang dan kemudahan pendidikan bagi anak berkeperluan khas.

Kerajaan negeri melalui Yayasan Warisan Anak

“Prasekolah khas inj memfokuskan murid dalam kategori masalah pembelajaran termasuklah autisme, Sindrom Down, Attention Deficits Hyperactive Disorder (ADHD) dan Global Developmental Delay (GDD) berumur lima dan enam tahun.

“Antara syarat kelayakan ditetapkan untuk permohonan adalah warganegara Malaysia, ibu, bapa/ penjaga atau menetap di Selangor minimum 10 tahun, golongan B40 atau M40 serta murid pernah mengikuti Program Intervensi Awal selama minimum setahun.

“Inisiatif ini juga bertujuan membina penanda aras kepada pengusaha tadika di Selangor dalam menyediakan fasiliti pendidikan bagi anak berkeperluan khas,” katanya dalam satu kenyataan.

Dr Mariah berkata, murid prasekolah khas ini bakal mengikuti kelas intervensi awal selama empat hari seminggu dalam tempoh masa empat jam setiap hari.

“Pada pertengahan dan penghujung sesi persekolahan, murid akan menerima laporan komprehensif meliputi perkembangan dan prestasi sepanjang menjalani intervensi.

“Ibu bapa dijemput membawa anak istimewa menghadiri prasaringan kemasukan ke Prasekolah Khas Anis di Karnival Pusat Anis.

“Karnival akan diadakan pada Sabtu ini, 6 Ogos bermula jam 9 pagi hingga 1 tengah hari bertempat di Pra-Sekolah Pusat Anis, Jalan Plumbum 7/100A, Seksyen 7, Shah Alam.

“Pendaftaran awal boleh dibuat melalui borang berikut, https://bit.ly/3ShFTwN. Untuk maklumat lanjut, layari laman sesawang https://www.anisselangor.com/pusatanis,” katanya.

Baca: Mohon sekarang ! Bantuan Pendidikan sehingga RM1000 untuk pelajar B40 ke IPT

[Video] Lubang Misteri makhluk asing di dasar Lautan Atlantik, saintis minta bantuan netizen buat hipotesis

Mohon sekarang ! Bantuan Pengangkutan Awam Kerajaan MY50 untuk diskaun yang sangat murah

—————————————————————————

Ikuti kami untuk mendapatkan kisah-kisah yang menarik di

Facebook : https://www.facebook.com/KisahMalaysia.Net
Instagram : https://www.instagram.com/kisahmalaysianet/
Tiktok : https://www.tiktok.com/@muhdfaris009
Whatsapp : https://chat.whatsapp.com/I1RBATp5Ul72Xz1RQKXO67
Telegram : https://t.me/+o3Bh2AslpYUzY2E9

Share This Story

Berita Berkaitan