Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Penyebab 3 juta kematian, orang Melaka kena berhati-hati dengan penyakit ini yang semakin meningkat

Penyebab 3 juta kematian, orang Melaka kena berhati-hati dengan penyakit ini yang semakin meningkat.
Jangkitan virus (viral hepatitis) jenis C seluruh negara termasuk Negeri Melaka meningkat, kata Timbalan Pengarah (Kesihatan Awam) Jabatan Kesihatan negeri, Dr Ruzita Mustaffa.

Katanya, hepatitis adalah penyakit keradangan hati merangkumi jeni A, B, C, D dan E boleh memudaratkan kesihatan manusia dan menyebabkan masalah seperti sirosis atau parut hati (liver cirrhosis) dan kanser hati.

Jelasnya, Hepatitis B, C dan D berjangkit melalui darah atau cecair badan yang boleh membawa kepada penyakit kronik perlu dipandang serius oleh penduduk Negeri Melaka.

Menurutnya, virus hepatitis A dan E biasanya berjangkit melalui pengambilan makanan atau air yang tercemar, namun tidak membawa kepada penyakit yang kronik.

“Namun, Hepatitis B dan C merupakan jangkitan paling utama dan telah mengakibatkan 1.1 juta kematian dan 3 juta jangkitan baru dikesan setiap tahun di seluruh dunia.

“Di Malaysia, kadar notifikasi kes baru Hepatitis C telah meningkat daripada 6.9 bagi setiap 100,000 penduduk pada tahun 2015 kepada 8.6 pada tahun 2021.

“Manakala bagi Negeri Melaka, kadar ini adalah 20.5 bagi setiap 100,000 penduduk pada 2015 dan tmeningkat kepada 24.0 bagi setiap 100,000 penduduk pada 2021,” katanya menerusi kenyataan Sambutan Hari Hepatitis Sedunia 2022 bertemakan ‘Hepatitis Can’t Wait’.

Dr Ruzita berkata, peningkatan kes baharu Hepatitis C adalah susulan kesedaran orang ramai berhubung masalah kesihatan itu yang semakin baik dan mendorong mereka tampil menjalani saringan terutamanya dalam kalangan individu berisiko.

Katanya, peningkatan juga berlaku berikutan pelaksanaan saringan bersasar di fasiliti kesihatan, institusi penjara dan Agensi Anti Dadah Kebangsaan serta kempen-kempen kesihatan yang dijalankan.

“Kebolehcapaian ubat DAA (direct-acting antiviral) mempunyai keberkesanan yang tinggi dan pada harga berpatutan juga telah meningkatkan kadar saringan serta rawatan hepatitis C.

“Jabatan Kesihatan negeri komited untuk memantapkan dan memperkukuhkan aktiviti pencegahan, kawalan, diagnosis, rawatan serta penjagaan pesakit hepatitis,” katanya.

Dia memberitahu saringan hepatitis C oleh pekerja kesihatan komuniti atau petugas NGO di bawah seliaan jabatan juga telah dilaksanakan khususnya untuk meningkatkan saringan dalam kalangan populasi utama (key population).

“Akses kepada rawatan Hepatitis C juga telah diperluaskan iaitu bukan hanya diberikan di hospital tetapi juga di semua 33 klinik kesihatan sedia ada.

“Sehingga tahun 2021 seramai 348 orang pesakit telah menerima rawatan DAA dimana 204 orang ( 58.6%) telah sembuh dan selainnya masih dalam rawatan,” ujarnya.

Ikuti kami untuk mendapatkan kisah-kisah yang menarik di
Facebook : https://www.facebook.com/KisahMalaysia.Net
Instagram : https://www.instagram.com/kisahmalaysianet/
Tiktok : https://www.tiktok.com/@muhdfaris009
Whatsapp : https://chat.whatsapp.com/I1RBATp5Ul72Xz1RQKXO67
Telegram : https://t.me/+o3Bh2AslpYUzY2E9

Baca : UMNO sekarang berjuang hanya nak tipu rakyat sahaja

Melampau ! Penyanyi seksi hina sekolah agama

Bayi malang meninggal di rumah pengasuh, ada kesan lebam dan pendarahan

Share This Story

Berita Berkaitan