Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

PRU15 : PKR tetap akan bertanding di kawasan ini, tiada rundingan dengan parti lain

PKR KERUSI

PRU15 : PKR tetap akan bertanding di kawasan ini, tiada rundingan dengan parti lain. Pakatan Harapan (PH) dijangka membuat pengumuman dalam masa terdekat mengenai kedudukan serta pendirian mereka berhubung kerjasama bakal dijalin dengan parti lain, bagi menghadapi pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Ketua Penerangan PKR, Fahmi Fadzil, berkata pihaknya tidak menolak kemungkinan membuka ruang kepada parti Muda untuk menjadi sebahagian gabungan dengan PH, bagaimanapun soal kerusinya belum lagi diputuskan.

PH BERTANDING

Beliau berkata, PKR sendiri sudah membuat keputusan supaya semua kerusi yang mereka menangi dalam PRU 2018 tidak akan dirunding, termasuk dengan Muda.

“Saya lihat peluang (untuk Muda bergabung dengan PH) ada. Tapi bagi PKR, ia belum dibincangkan. Saya rasa tidak lama lagi kita akan buat keputusan yang penting.

“Kita fokus pada kerusi PKR menang. Kita akan tanding semula di kerusi yang kita menang (PRU 2018), termasuk kerusi Ampang, Gombak, Tebrau, Batu Pahat dan Segamat. Ini kerusi yang kita menang, maka kita akan terus bertanding,” katanya menurut Berita Harian.

PKR memenangi kerusi Ampang, Gombak, Tebrau, Batu Pahat dan Segamat pada PRU 2018 lalu, namun wakil rakyatnya keluar parti pada Februari 2022 dan menyertai Bersatu.

Mengulas lanjut, beliau yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai berkata, perbincangan kerusi dalam PH kini tertumpu kepada 52 kerusi yang sebelum ini ditandingi Bersatu.

“Apakah prinsip yang akan kita pegang untuk pembahagian kerusi, termasuk juga di Sabah dan Sarawak. Proses ini masih berjalan walaupun ada yang uar-uarkan Oktober ini dijangka pilihan raya umum.

“Saya lihat perbincangan semakin rancak dalam kalangan pimpinan dan tidak mustahil dalam masa terdekat, kita akan buat pengumuman yang bersesuaian,” katanya.

Ditanya mengenai keputusan Presiden PKR Anwar Ibrahim, melantik daripada kalangan timbalan presiden dan naib presiden untuk mengetuai negeri tertentu, Fahmi menyifatkan ia perkara biasa dan pernah dilakukan sebelum ini, khususnya dalam memastikan gerak kerja yang kemas mendepani pilihan raya.- FMT

Baca: Khairudin tegur Hadi Awang tersilap strategi politik

Para Mufti kesal dengan kerajaan hari ini yang gagal…

“Orang Bodoh je anggap solat boleh elak Covid19 !”

Share This Story

Berita Berkaitan