Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Tun M beri ‘hint’ kerjasama dengan Pakatan Harapan dalam PRU15

PHTUN

Tun M beri ‘hint’ kerjasama dengan Pakatan Harapan dalam PRU15. Perdana menteri dua kali Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau tidak menolak kemungkinan membentuk pakatan pilihan raya dengan Pakatan Harapan (PH) walaupun sebelum ini mereka gagal dalam rancangan penggantian, selepas melihat tiada parti yang berkemungkinan memperoleh kemenangan majoriti besar. dalam PRU15.

Bagaimanapun, Dr. Mahathir, 97, memberitahu Bloomberg dalam satu temu bual baru-baru ini bahawa beliau tidak berminat untuk menjadi perdana menteri buat kali ketiga kerana masalah kesihatan, kerana beliau telah menjalani beberapa pembedahan pintasan koronari dan mengalami tiga serangan jantung sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

“Orang-orang ini sangat kecewa jika saya katakan saya tidak bertanding.

“Jadi jika saya cukup sihat – jika mereka masih mahukan saya – saya tidak boleh menafikan mereka, walaupun ia membunuh saya,” kata Dr Mahathir.

Beliau pertama kali menerajui jawatan perdana menteri dari Julai 1981 hingga Oktober 2003 sebagai perdana menteri keempat, dan Mei 2018 hingga Mac 2020 sebagai perdana menteri ketujuh.

Pada 2018, beliau mengetuai Pakatan Harapan (PH) mencapai kemenangan bersejarah dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14), yang menggulingkan pemerintahan Barisan Nasional (BN) buat kali pertama sejak Malaysia merdeka pada 1957 di sebalik kemarahan orang ramai terhadap Datuk Seri Najib Skandal 1MDB Razak.

Kerajaan baharu Pakatan Harapan, bagaimanapun, berakhir apabila Tun Dr. Mahathir berselisih dengan presiden PKR Datuk Seri Anwar IBrahim berhubung perjanjian untuk menyerahkan kuasa, membawa kepada kejatuhan kerajaan dan pembentukan pentadbiran baharu dengan sokongan ahli parlimen Umno. .

Malaysia telah menyaksikan dua perubahan dalam kerajaan persekutuan sejak empat tahun lalu. – Malay Mail

Baca: Najib sepatutnya dah lama dipenjarakan tetapi berlindung disebalik penipu bernama Apandi

Gagal kemukakan bukti baharu Najib bakal buka pintu penjara untuk diri sendiri

Sumpah Najib telah mempermainkan Islam dan menipu orang Melayu

Share This Story

Berita Berkaitan