Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

‘Tweeter’ jadi punca wanita ini dipenjara 34 tahun..

WOMANPRISON

‘Tweeter’ jadi punca wanita ini dipenjara 34 tahun… Mahkamah Saudi sini telah menjatuhkan hukuman penjara 34 tahun kepada seorang pelajar kedoktoran kerana menyebarkan “khabar angin” dan ‘tweet’ berunsur memberontak pada Khamis.

Aktivis dan peguam menganggap hukuman terhadap Salma al-Shehab, ibu kepada dua anak dan penyelidik di Universiti Leeds di Britain sebagai mengejutkan walaupun mengikut piawaian keadilan Saudi.

saudi
Mohammed bin Salman

Setakat ini, keputusun itu tidak diperakui oleh kerajaan negara itu sementara ianya dibuat ketika tindakan Putera Mahkota Mohammed Salman terhadap perbezaan pendapat walaupun pemerintahannya memberikan wanita hak untuk memandu dan kebebasan baharu lain di negara Islam ultrakonservatif itu.

saudi
Salma al-Shehab

Al-Shehab telah ditahan semasa percutian keluarga pada 15 Januari 2021, hanya beberapa hari sebelum dia merancang untuk kembali ke United Kingdom, menurut Freedom Initiative, iaitu sebuah kumpulan hak asasi manusia yang berpangkalan di Washington.

Al-Shehab memberitahu hakim dia telah ditahan selama lebih 285 hari dalam kurungan bersendirian sebelum kesnya dirujuk ke mahkamah, menurut dokumen undang-undang yang diperoleh The Associated Press.

Inisiatif Kebebasan menggambarkan al-Shehab sebagai ahli minoriti Islam Syiah Arab Saudi, yang telah lama mengadu tentang diskriminasi sistematik dalam kerajaan yang diperintah Sunni.

“Arab Saudi telah bermegah kepada dunia bahawa mereka meningkatkan hak wanita dan mewujudkan pembaharuan undang-undang, tetapi tidak ada persoalan dengan hukuman yang menjijikkan ini bahawa keadaan semakin buruk,” kata Bethany al-Haidari, pengurus Saudi kumpulan itu.

Pemerhati hak asasi manusia terkemuka Amnesty International pada Khamis menyelar perbicaraan al-Shehab sebagai “sangat tidak adil” dan hukumannya sebagai “kejam dan menyalahi undang-undang”.

Sejak berkuasa pada 2017, Putera Mohammed telah mempercepatkan usaha untuk mempelbagaikan ekonomi kerajaan daripada minyak dengan projek pelancongan besar-besaran.

Baru-baru ni beliau merancang untuk mencipta bangunan terpanjang di dunia yang akan membentang lebih daripada 100 batu di padang pasir. Tetapi dia juga menghadapi kritikan atas penahanannya terhadap mereka yang gagal mengikut kemahuannya itu, termasuk pembangkang dan aktivis termasuk putera dan ahli perniagaan.

HAKIM MENUDUH AL-SHEHAB “MENGGANGGU KETENTERAMAN AWAM” DAN “MENGGANGGU KESTABILAN FABRIK SOSIAL”…

Dakwaan itu berpunca semata-mata daripada aktiviti media sosialnya, menurut kertas pertuduhan rasmi. Mereka mendakwa al-Shehab mengikuti dan tweet semula akaun pembangkang di Twitter dan “menularkan khabar angin palsu.”

Mahkamah jenayah khas menjatuhkan hukuman 34 tahun yang luar biasa keras di bawah undang-undang pencegahan keganasan dan jenayah siber Saudi, diikuti dengan larangan perjalanan selama 34 tahun.

Keputusan itu dibuat awal bulan ini ketika al-Shehab merayu hukuman awalnya selama enam tahun.

“Hukuman penjara (enam tahun) yang dikenakan ke atas defendan adalah kecil memandangkan jenayahnya,” kata seorang pendakwa raya negeri kepada mahkamah rayuan.

“Saya menyeru untuk meminda hukuman itu berikutan sokongannya terhadap mereka yang cuba menimbulkan kekacauan dan menggugat kestabilan masyarakat, seperti yang ditunjukkan oleh akaunnya yang mengikuti dan mengetweet semula (Twitter).”
Kerajaan Saudi di Riyadh, serta kedutaannya di Washington dan London tidak menjawab soalan.

Universiti Leeds mengesahkan bahawa al-Shehab berada di tahun akhir pengajian kedoktorannya di sekolah perubatan.

“Kami amat prihatin untuk mengetahui perkembangan terkini dalam kes Salma dan kami sedang mendapatkan nasihat sama ada terdapat apa-apa yang boleh kami lakukan untuk menyokongnya,” kata universiti itu.

Hukuman Al-Shehab juga menarik perhatian Washington, di mana Jabatan Negara berkata pada hari Rabu ia “meneliti kes itu.”

“Melaksanakan kebebasan bersuara untuk memperjuangkan hak wanita tidak seharusnya dijenayahkan, ia tidak boleh dijenayahkan,” kata jurucakap Amerika Syarikat, Ned Price.

Suruhanjaya A.S. bagi Kebebasan Beragama Antarabangsa menyatakan kebimbangan di Twitter pada Khamis bahawa kerajaan itu menyasarkan al-Shehab “untuk aktivisme amannya dalam perpaduan dengan tahanan politik,” serta untuk identiti Syiahnya.

Bulan lalu, Presiden A.S. Joe Biden mengembara ke kerajaan yang kaya dengan minyak itu dan mengadakan perbincangan dengan Putera Mohammed di mana beliau berkata beliau membangkitkan kebimbangan hak asasi manusia.

Pertemuan mereka yang diikuti gambar mereka berlaga tangan menandakan perubahan mendadak daripada janji Biden sebelum ini untuk menjadikan kerajaan itu sebagai “pariah” susulan pembunuhan wartawan Saudi Jamal Khashoggi pada 2018.

Semasa rayuannya, al-Shehab berkata penghakiman yang keras itu sama dengan “kemusnahan saya, keluarga saya, masa depan saya, dan masa depan anak-anak saya.”

saudi

Dia mempunyai dua anak lelaki, berumur 4 dan 6 tahun.

Dia memberitahu hakim bahawa dia tidak tahu bahawa hanya dengan tweet semula “kerana rasa ingin tahu dan untuk memerhatikan pandangan orang lain,” dari akaun peribadi dengan tidak lebih daripada 2,000 pengikut, bersamaan dengan keganasan.

Baca: Berhala Biru Di Arab Saudi, Terima Kecaman Netizen, “Menyimpang Dari Ajaran Islam Sebenar”

Lagi bangunan pencakar langit terbaharu bernilai 1 trilion dollar bakal dibina di Arab Saudi

‘Scammer Umrah Haji’ Pengarah syarikat kena penjara 230 tahun

Share This Story

Berita Berkaitan