Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Amaran Ribut Petir petang ini – 17 September 2022

Amaran Ribut Petir petang ini - 17 September 2022

Amaran Ribut Petir petang ini – 17 September 2022. Jabatan Meteorologi Malaysia mengeluarkan amaran ribut petir melibatkan lima buah negeri pada petang ini.

“Ribut petir, hujan lebat dan angin kencang dijangka akan melanda beberapa daerah di negeri Selangor iaitu di Sabak Bernam, Kuala Langat dan Sepang.

“Turut terlibat ialah beberapa daerah di Negeri Sembilan iaitu di Seremban, Port Dickson dan Rembau,” katanya di sini hari ini.

Dalam pada itu katanya, cuaca sama juga dijangka akan berlaku di negeri Johor melibatkan daerah Segamat, Kluang, Mersing, Pontian, Kulai, Kota Tinggi dan Johor Bahru.

“Keadaan itu juga diramalkan akan berlaku di Mukah (Mukah), Bintulu dan Miri (Subis), Sarawak.

“Amaran dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda menunjukkan ribut petir dengan intensiti hujan melebihi 20 milimeter per jam yang hampir atau dijangka berlaku melebihi sejam,” jelasnya.

Dalam pada itu, MetMalaysia turut mengeluarkan amaran angin kencang dan laut bergelora untuk perkapalan kategori pertama.

“Angin kencang barat berkelajuan 40-50 kilometer sejam dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter dijangka di kawasan perairan Phuket, timur laut Condore, utara Reef North dan Palawan sehingga Rabu ini.

“Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada bot-bot kecil, rekreasi laut dan sukan laut,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Baca: Siapa sangka tempat ini dulu jadi tumpuan orang tetapi sekarang dah jadi tempat ‘jin bertendang’

Hebat ! 53 kali berkahwin lelaki ini kongsi cerita sebab dia kahwin banyak kali

Tukar nama jalan dan nama universiti ke nama ‘Sammy Vellu’ – Bekas Pembantu

Share This Story

Berita Berkaitan