Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Bekas Ketua Polis Negara jadi calon GTA bertanding di Parlimen Rembau ?

Bekas Ketua Polis Negara jadi calon GTA bertanding di Parlimen Rembau ?

Bekas Ketua Polis Negara jadi calon GTA bertanding di Parlimen Rembau ?. Gerakan Tanah Air (GTA) mahu bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador bertanding bagi pihak gabungan itu, dalam usahanya untuk membuat kejutan di kubu kuat UMNO di Parlimen Rembau.

Timbalan Pengerusi GTA Negeri Sembilan Mohamad Jani Ismail berkata hanya Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) Tun Dr Mahathir Mohamad boleh memujuk Abdul Hamid untuk menjadi orang hadapan gabungan itu di Rembau pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Beliau berkata perkara itu telah dibawa kepada pucuk pimpinan gabungan untuk pertimbangan.

“Saya memberi pandangan kepada Datuk Seri Mukhriz Mahathir (Timbalan Pengerusi GTA), jika GTA mahu menang dan kembali menyelamatkan negara, Abdul Hamid adalah orangnya.

“Memang ada usaha ke arah itu (menjadikan Abdul Hamid sebagai calon) tetapi yang boleh ‘memujuk’ beliau hanyalah Dr Mahathir sahaja.

“Jika ditanya pendapat peribadi saya, memang menjadi hasrat saya untuk Abdul Hamid bertanding di kawasan parlimen Rembau,” katanya menurut Utusan.

Mohamad Jani juga dilaporkan mengakui sukar untuk menggoncang kedudukan UMNO, terutama apabila timbalan presiden parti itu Datuk Seri Mohamad Hasan dikatakan akan menjadi calon Rembau, menggantikan Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Bagaimanapun, beliau berkata dengan tokoh yang menjulang tinggi seperti Abdul Hamid sebagai calonnya, GTA mungkin berpeluang.

“Kalau nak calon, letak sahaja saya kerana saya ketua Pejuang Negri Sembilan… tetapi ada yang lebih kuat dan itu ialah Abdul Hamid. Matlamat kita adalah untuk menang.

“Bagi Rembau dan negara, khidmat individu seperti Abdul Hamid sememangnya diperlukan.

“Beliau bukan ahli Pejuang tetapi GTA memberi ruang kepada semua, termasuk pemimpin pertubuhan bukan kerajaan (NGO), badan profesional dan individu tertentu yang mempunyai nama besar,” katanya dilapor berkata.

Semalam, nama Abdul Hamid disebut-sebut sebagai bakal calon GTA pada PRU-15.

Abdul Hamid yang menetap di Rembau dan kini aktif dalam bidang pertanian di Kampung Panchang dilaporkan mempunyai hubungan baik dengan Dr Mahathir.

Ketika Pakatan Harapan (PH) menjadi dalam Kerajaan Persekutuan setelah menang PRU-14, Abdul Hamid dan Dr Mahathir masing-masing berada di pejabat sebagai ketua polis negara dan perdana menteri.- Agendadaily

Baca: Akibat tidak mahu dengar nasihat Tun Mahathir parti BERSATU semakin celaru

Ada sebab kenapa Tun Mahathir berjuang untuk orang Melayu

Najib ‘kantoi’ lagi Mahkamah Tinggi sahkan RM90juta masuk dalam akaun

Share This Story

Berita Berkaitan