Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Kita akan merindui Pak Lah…

Kita akan merindui Pak Lah…. Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin mendedahkan bapa mertuanya, yang juga Perdana Menteri kelima Tun Abdullah Ahmad Badawi, kini mengalami penyakit dementia.

Ketika berucap merasmikan Konferens Perubatan Psikologi Malaysia 2022 di ibu negara pada Ahad, Ahli Parlimen Rembau itu berkata, keadaan Abdullah, atau lebih dikenali sebagai Pak Lah, yang kini berusia 82 tahun, telah merosot sehingga ke tahap beliau tidak mengingati orang di sekelilingnya.

Malah, katanya lagi, Pak Lah juga telah sampai ke tahap – tubuhnya ada, tetapi bukan mindanya – dan tubuh badannya tidak berfungsi seperti sediakala.

“Mungkin ramai antara anda tertanya-tanya, di mana PM kelima (Pak Lah). Ya, beliau telah bersara (sejak 2009) dengan terhormat, dan tidak akan menimbulkan masalah untuk penggantinya. Beliau mempunyai dementia. Itulah sebabnya beliau tidak kelihatan lagi di mana-mana.

“Dementia itu satu situasi yang sangat kejam, kerana tubuhnya ada, mindanya tiada. Saya lihat bapa mertua saya merosot ke tahap beliau tidak lagi berfungsi secara normal. Beliau tidak ingat nama saya, tidak ingat nama isteri saya,” katanya lagi.

Khairy menyentuh mengenai kepentingan sokongan perubatan dementia, kerana majlis tersebut juga berkaitan pelancaran Garis Panduan Klinikal untuk Pengurusan Dementia (Edisi Ketiga), dan Pengurusan Skizofrenia (Edisi Kedua).

Mengulas lanjut, Menteri Kesihatan itu berkata, keluarga beliau mungkin mampu mendapatkan sokongan perubatan profesional untuk Pak Lah, tetapi situasi yang sama mungkin tidak dapat diperolehi atau diakses oleh sebahagian besar keluarga pesakit dementia di negara ini.

Khairy berkata, beliau dan Kementerian Kesihatan Malaysia sedang merangka Kertas Putih Kesihatan yang turut merangkumi usaha pemerkasaan dan pelaburan bagi memastikan dalam komuniti mendapat akses penjagaan di rumah.

“Ini mungkin permulaan bagi rakyat Malaysia, yang telah menderita akibat keadaan ini. Saya berharap, dalam proses mendraf Kertas Putih, dan pada sama proses menstruktur bajet (2023) KKM, kami dapat menzahirkan kes yang kukuh supaya sektor penjagaan kesihatan mendapat lebih banyak dana.

“Ia adalah sesuatu yang amat penting supaya petugas kesihatan dapat bersama-sama dengan petugas sosial. Supaya kita semua berada dalam pemahaman yang sama,” katanya lagi.

Dalam pada itu Khairy berkata, KKM akan menubuhkan satu jawatankuasa bersama Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, untuk mengkaji bagaimana penjagaan sosial di peringkat komuniti dapat ditingkatkan melalui tambahan peruntukan.

Beliau berkata, langkah itu dilihat perlu bagi membantu keluarga yang tak mampu menggajikan seorang jururawat untuk bersama ahli keluarga yang menghidap dementia.

Ikuti kami untuk mendapatkan kisah-kisah yang menarik di
Facebook : https://www.facebook.com/KisahMalaysia.Net
Instagram : https://www.instagram.com/kisahmalaysianet/
Tiktok : https://www.tiktok.com/@kisahmalaysia?_t=8VTi1Qrzqqo&_r=1
Whatsapp : https://chat.whatsapp.com/I1RBATp5Ul72Xz1RQKXO67
Telegram : https://t.me/+o3Bh2AslpYUzY2E9

Baca : Kekayaan Queen Elizabeth 2 ini buat anda melopong..

Pasangan tiba-tiba mati di rumah, tak tahu punca kematian

Nasib baik tak meletup, pemancing jumpa bom besar zaman jepun di Selangor

Share This Story

Berita Berkaitan