Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Cukup perasuah dipilih ketika PRN Johor dan Melaka, jangan ulangi di PRU15 nanti – Tun Mahathir

PRN

1. Waktu ketika dahulu Malaysia dikagumi sebagai negara maju terbaik yang mencapai kemerdekaan selepas Perang Dunia Kedua. Dari tanah jajahan British yang miskin, ia menjadi Harimau Asia dengan pertumbuhan KDNK sebanyak 8% ditambah. Pertumbuhan itu dipercayai akan berterusan dan Malaysia akan menjadi negara maju menjelang 2020.

2. Tetapi hari ini Malaysia ketinggalan dari Vietnam dan Indonesia dari segi pertumbuhan ekonomi dan kestabilan politik. Sebuah negara yang telah menukar Kerajaan secara demokrasi setiap lima tahun, kini diperintah oleh Kerajaan yang menyelinap masuk melalui pintu belakang.

3. Dan Kerajaan-kerajaan ini lemah dan boleh digulingkan oleh 3 Ahli Parlimen yang menyeberang. Ia telah berlaku sekali dan ia boleh berlaku pada bila-bila masa.

4. Kerajaan pintu belakang hanya mementingkan mengekalkan sokongan yang mencukupi untuk kekal berkuasa.

5. Rakyat menjadi tidak berminat, tidak peduli apa yang berlaku kepada negara. Kerajaan Persekutuan terdiri daripada parti-parti yang ditolak rakyat dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 kerana rasuah, mencuri wang dan pengubahan wang haram. Ia tidak mempunyai idea tentang pentadbiran. Seorang pemimpin yang dominan malah mengisytiharkan bahawa wang yang dipinjam oleh Kerajaan tidak perlu dibayar.

6. Rasuah berleluasa dan kerenah birokrasi menghalang pelabur. Dalam pilihan raya negeri Johor pengundi mengaku menerima wang daripada parti yang menang.

7. Orang akan menyangka bahawa rakyat akan menolak ahli politik yang korup. Tetapi tidak. Mereka memenangi pilihan raya sehingga mereka boleh membentuk Kerajaan selepas pilihan raya negeri. Mereka benar-benar percaya bahawa jika pilihan raya umum diadakan dalam masa terdekat, mereka akan menang dengan majoriti yang baik melalui rasuah kepada pengundi.

8. Mereka percaya, dan nampaknya, mereka mempunyai alasan yang baik untuk mempercayai sedemikian, bahawa pengundi boleh rosak. Dan mereka mempunyai wang yang cukup untuk ditawarkan, kerana wang yang mereka curi daripada Kerajaan masih ada bersama mereka.

9. Malah ada kemungkinan seseorang banduan akan diampunkan dan dipilih sebagai Perdana Menteri Malaysia. Banduan itu sudah mengakui bahawa sebagai PM dia mencuri wang, menyalahgunakan kuasa, mencuci wang curi dan menjalani kehidupan yang tinggi. Adakah dia akan melakukannya lagi? Kemungkinan dia akan melakukannya.

10. Apakah yang akan berlaku kepada negara? Tidak mengapa. Yang penting duit dia bagi. Ia mungkin wang curi. Tapi itu masalah dia. Anda tidak mencuri wang itu. Ia telah diberikan kepada anda. Jadi, ambillah walaupun hanya bertahan sehari dua. Beri dia undi.

11. Itulah pemikiran di Melaka dan di Johor. Adakah itu juga yang menjadi pemikiran dalam Pilihan Raya Umum ke-15!!

Sumber : Serambichedet.com

Baca: Nak kata Najib tak bohong, tak bersalah ? Mahkamah tu ‘tunggul kayu’ kah ?

Kita akan dedahkan lagi kejahatan kerajaan sekarang dan bagi bukti – Tun M

Najib Razak berjaya JAHANAMKAN orang Melayu – Tun Mahathir

Share This Story

Berita Berkaitan