Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

FIFA WorldCup 2022 : Arak tidak akan dijual….

FIFA WorldCup 2022 : Arak tidak akan dijual…. Persekutuan Persatuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) mengesahkan bir atau minuman beralkohol tidak akan dijual dalam stadium ketika perlawanan Piala Dunia 2022 di Qatar berlangsung.

Persekutuan Persatuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) mengesahkan bir atau minuman beralkohol tidak akan dijual dalam stadium ketika perlawanan Piala Dunia 2022 di Qatar berlangsung.

Bagaimanapun peminat bola sepak dibenarkan meminum bir sebelum ‘sepak mula’ dan selepas wisel penamat.

Perbincangan berkaitan penjualan minuman beralkohol yang sensitif itu dibuat antara FIFA dan pihak berkuasa negara teluk muslim konservatif itu.

Dailymail melaporkan isu itu amat penting buat FIFA kerana Budweiser, yang juga pengeluar bir, merupakan penaja utama kejohanan Piala Dunia FIFA sejak tiga dekad lalu.

Qatar menjangkakan lebih sejuta peminat bola sepak akan melawat negara itu sempena Piala Dunia 2022 yang akan berlangsung bermula 20 November hingga 18 Disember depan.

FIFA tidak mengeluarkan butiran terperinci mengenai waktu penjualan bir itu, bagaimanapun jurucakapnya berkata, badan sukan antarabangsa itu meraikan sesiapa saja yang ingin meminum minuman beralkohol itu dengan cara menghormati adat budaya tempatan.

Dalam kenyataan kepada agensi berita AFP, jurucakap itu berkata, “pemegang tiket perlawanan” boleh mendapat akses kepada minuman bir “dalam kawasan stadium sebelum sepak mula dan selepas tamat wisel perlawanan”.

Di dalam stadium, hanya minuman tanpa alkohol ‘Budweiser’ dan minuman ringan akan disediakan, kata jurucakap itu.

Coca-cola, satu lagi penaja utama Piala Dunia, diberikan hak menjual minuman tanpa alkohol di semua lapan stadium perlawanan Piala Dunia yang pertama kalinya diadakan di negara Islam.

Bir merupakan minuman tradisi buat peminat bola sepak sepanjang Piala Dunia berlangsung.

Minuman alkohol di stadium merupakan topik sensitif di seluruh dunia. Di England, sewaktu Liga Perdana Inggeris, minuman bir dijual di dalam stadium, namun peminat tidak boleh minum di depan padang bola.

Walaupun minum beralkohol tidak diharamkan di Qatar sepertimana berlaku di negara jiran Arab Saudi, ia hanya dijual di 35 hotel dan restoran antarabangsa di negara teluk itu.

Warga asing boleh membeli minuman beralkohol di kedai-kedai kerajaan tetapi dilarang minum arak di khalayak ramai.
Sumber: dailymail

Ikuti kami untuk mendapatkan kisah-kisah yang menarik di
Facebook : https://www.facebook.com/KisahMalaysia.Net
Instagram : https://www.instagram.com/kisahmalaysianet/
Tiktok : https://www.tiktok.com/@muhdfaris009
Whatsapp : https://chat.whatsapp.com/I1RBATp5Ul72Xz1RQKXO67
Telegram : https://t.me/+o3Bh2AslpYUzY2E9

Baca : Bahaya berada di kedudukan ‘blind-spot’, wanita temui ajal di bawah tayar lori

Suami ‘mengandung’, ketahui simdrom yang boleh berlaku kepada semua bakal bapa ini

Hati-hati membuang air di R&R, lelaki ini jadi mangsa…

Share This Story

Berita Berkaitan