Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Hanya pengundi korup yang akan mengundi parti korup – Tun Mahathir

Hanya pengundi korup yang akan mengundi parti korup - Tun Mahathir

Hanya pengundi korup yang akan mengundi parti korup – Tun Mahathir. Sejak sekian lama rakyat Malaysia meluahkan rasa meluat dengan rasuah ahli politik.Ramai yang akan mengatakan bahawa tiada peluang untuk menentang rasuah. Tetapi sebenarnya ada.

Pilihan raya negeri dan pilihan raya umum akan memberi peluang untuk bertindak secara berkesan terhadap amalan rasuah. Dalam Pilihan Raya Negeri Johor kita sepatutnya melihat parti-parti rasuah dicabar dan dikalahkan oleh rakyat.

Kebanyakan parti yang meletakkan calon untuk Pilihan Raya Johor adalah daripada parti yang dicemari rasuah. Mereka begitu korup sehingga pengundi menolak mereka dalam Pilihan Raya keempat belas.

Tetapi kini mereka kembali. Mereka mungkin akan meletakkan calon baru dengan parti dan kepimpinan yang masih sama. Mereka mungkin bercakap tentang mahu menghapuskan rasuah. Tetapi kempen mereka pula akan banyak bergantung pada merasuah pengundi.

Bagi pengundi yang korup, pilihannya adalah sangat mudah, mereka akan mengundi calon dari parti yang korup. Tetapi bagi pengundi yang menentang rasuah undi mereka akan mencerminkan kekuatan mereka dalam pendirian mereka menentang rasuah.

Ia akan menjadi jalan yang sukar. Untuk beberapa pilihan raya mereka tetap setia kepada parti pilihan mereka. Mereka telah terlepas pandang beberapa penyelewengan oleh parti mereka. Mereka telah menjejaskan reputasi baik masa lalu. Malah nama baik yang dimenangi parti itu sudah terbalik bukan sahaja di Malaysia tetapi juga di dunia. Rasuah sebenarnya telah menggulingkan Kerajaan yang dipilih oleh rakyat iaitu Kerajaan yang demokratik.

Sesetengah penyokong setia mungkin memilih untuk tidak mengundi. Namun jika mereka berbuat demikian, penyokong setia yang tegar akan tetap keluar mengundi. Dan calon korup pula akan menang dan kerajaan korup akan terbentuk.

Tetapi jika mereka, pengundi anti-rasuah masih benar-benar menentang rasuah mereka akan keluar beramai-ramai dan mengundi calon-calon anti-rasuah. Hasilnya ialah Kerajaan yang bersih.Tetapi adakah cukup undi untuk mereka yang menentang rasuah untuk menang? Jika Pilihan Raya Umum ke-14 menjadi penunjuk, mereka boleh menang.

Pilihan Raya Umum ke-14 menunjukkan kesungguhan pengundi bebas atau atas pagar. iaitu pengundi yang tidak terikat dengan parti, menggunakan hak mereka untuk menyokong calon pilihan mereka. Maka pembangkang menang.

Kali ini pengundi anti-rasuah adalah lebih utama kerana mereka rasa jijik terhadap kedua-dua kerajaan yang telah merampas kuasa melalui lompat parti – melalui cara yang tidak demokratik. Tetapi adakah parti yang anti rasuah itu akan memenangi kerusi yang mcukup?. Ada kemungkinan ia tidak berlaku.

Jadi terdapat keperluan untuk membentuk gabungan dengan rakan kongsi yang tidak terlibat dengan rasuah.

Pejuang akan menjadi pemimpin dalam gabungan dengan parti-parti berbilang kaum yang mematuhi prinsip anti-rasuahnya dan sedar bahawa jurang perbezaan antara rakyat dan negeri perlu diperbetulkan dengan cara yang adil dan saksama.

Sumber: serambichedet.com

Baca: Pemimpin PH ramai yang tidak beriman dan tidak bermoral – Presiden PAS

GTA ditubuhkan bukan nak bermain politik seperti PAS

Rebut ‘Kopi branded’ percuma hanya di Kelantan

Share This Story

Berita Berkaitan