Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Kerajaan negeri mahu rumah-rumah di Melaka guna tenaga solar

Kerajaan negeri mahu rumah-rumah di Melaka guna tenaga solar

Kerajaan negeri mahu rumah-rumah di Melaka guna tenaga solar. Melaka bakal menjadi negeri pintar dan berteknologi hijau pertama di Malaysia menggunakan sepenuhnya tenaga solar menjelang 2035.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Teknologi dan Telekomunikasi negeri, Datuk Rais Yasin berkata, ia berikutan Melaka telah dipilih sebagai salah satu dari 28 bandar di 11 buah negara untuk melaksanakan projek grid pintar (smart grid project) .

Menurutnya, projek berkenaan dilihat seiring dengan hasrat kerajaan negeri yang mengambil kira elemen kelestarian menjadi teras dalam pembangunan mampan.

Beliau berkata, perkara tersebut seperti digariskan dalam Smart Melaka Blueprint 2035 dengan mengaplikasikan teknologi grid pintar.

“Projek ini merupakan satu-satunya projek grid pintar yang dibangunkan di Malaysia dan rantau Asia ini, yang seiring dengan strategi dan inisiatif kerajaan negeri dalam mengurangkan pelepasan gas rumah hijau.

“Kerajaan negeri menyasarkan sebanyak 30,000 rumah kediaman untuk menyertai inisiatif ini secara percuma menjelang 2023 kerana setakat ini hanya 40 rumah yang telah menggunakan aplikasi ini di Ayer Keroh,” katanya dalam sidang akhbar selepas merasmikan Persidangan Teknologi Grid Pintar Melaka 2022 di sebuah hotel di Jalan Hang Tuah di sini semalam.

Tambah Rais lagi, projek yang dibiayai sepenuhnya Global Environment Facility (GEF) sejak 2017 telah mendapat pengiktirafan United Nations Industrial Development Organization (UNIDO).

“Projek grid pintar melibatkan integrasi dalam talian bagi teknologi tenaga lestari yang sedia ada di negeri ini.

“Ia telah berjaya mengintegrasikan teknologi seperti 20 megawatt (MW) ladang solar, 30 kilowatt (KW) panel solar bumbung, 4000 liter termal solar, 50 unit bangunan komersial dan industri, tiga unit pengecasan elektrik, satu unit sistem bateri dan 40 unit meter pintar dari rumah kediaman,” jelasnya. – UTUSAN

Baca:Selepas 3 tahun tak tengok kapal terbang di Melaka, akhirnya….

Peluang 5000 jawatan kosong untuk diisi, elaun persediaan pekerjaan diberikan

Jambatan antara Malaysia – Indonesia bakal dibina di Melaka – Rauf

Share This Story

Berita Berkaitan