Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Lagi penampakan Harimau di jalanraya Terengganu

Lagi penampakan Harimau di jalanraya Terengganu

Lagi penampakan Harimau di jalanraya Terengganu. Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Terengganu menerima sebanyak 12 aduan berkaitan harimau belang sejak Januari hingga Ogos lalu.

Pengarahnya, Loo Kean Seong berkata, kebanyakan aduan berkaitan harimau belang yang diterima sepanjang tahun ini adalah melibatkan daerah Dungun dan Kemaman

Menurutnya, kes penemuan harimau terbaharu adalah pada Jumaat lalu berhampiran laluan masuk ke Plaza Tol Dungun, Dungun oleh pengguna jalan raya.

“Perhilitan sudah menjalankan siasatan tentang penemuan ini dan berjaya menemui kesan tapak kaki harimau di kawasan berkenaan namun ia tidak berapa jelas.

“Kita percaya harimau belang ini adalah harimau yang sama dari Hutan Bukit Bauk kerana lokasinya terletak tidak jauh dari hutan tersebut,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, di sini pada Ahad.

Sementara itu Kean Seong berkata, orang ramai perlu melaporkan sebarang penemuan berkaitan harimau kepada Perhilitan bagi membolehkan pemantauan dan tindakan sewajarnya diambil.

Beliau turut menasihati masyarakat supaya tidak turun dari kenderaan dan cuba mendekati haiwan berkenaan semata-mata untuk mengambil gambar kerana ia boleh mengundang bahaya.

“Seeloknya terus beredar dari lokasi dan segera hubungi Perhilitan.

“Kita juga minta tidak menularkan penemuan harimau dalam media sosial, tindakan itu boleh membahayakan haiwan ini kerana ia mungkin diburu oleh mereka yang tidak bertanggungjawab,” katanya. – Sinar Harian

Baca: [Video] Misi menyelamat bertukar tragedi helikopter dirakam terlibat dalam nahas

Siapa sangka tempat ini dulu jadi tumpuan orang tetapi sekarang dah jadi tempat ‘jin bertendang’

Orang Islam boleh bela jin ? Ustaz ini bikin kontroversi lagi

Share This Story

Berita Berkaitan