Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Membaca provokasi lawan

Membaca provokasi lawan

1. Saya tidak suka membuat generalisasi. Tetapi dalam kes ini saya tidak mempunyai pilihan selain membuat generalisasi. Ia adalah kerana ia secara amnya berlaku.

2. Saya percaya bahawa negara-negara Eropah hanya ketagih perang, membunuh orang. Selama beribu-ribu tahun tidak pernah ada tahun apabila tidak ada peperangan antara negara-negara Eropah.

3. Mereka mengagungkan peperangan. Mereka meraikan pembunuhan itu. Mereka menjadikan wira pembunuh; menghiasnya, mendirikan patung dan mereka bentuk upacara yang rumit dalam ingatan mereka.

4. Mereka bersedia untuk berperang dengan latihan dan permainan perang. Mereka sentiasa mencipta senjata baru yang lebih cekap dalam membunuh orang. Mereka mengatakan bahawa untuk mempunyai negara-negara yang aman perlu bersedia untuk peperangan.

5. Tetapi kemudian setelah bersedia untuk berperang, setelah mencipta dan melengkapkan tentera mereka dengan cara baru untuk membunuh orang, mereka merasakan keperluan untuk mencuba dan menguji senjata baru mereka. Mereka menghasut peperangan antara negara. Dan selalunya mereka akan pergi berperang sendiri.

6. Semasa Perang Dunia II mereka, negara-negara Barat, menerima Rusia sebagai sekutu. Berjuta-juta rakyat Rusia terbunuh dan berjuta-juta lagi cedera. Seluruh bandar dan luar bandar telah musnah.

7. Dengan Rusia menolak dari Timur dan negara Eropah Barat bersama-sama Amerika menyerang dari Barat, mereka mengalahkan Jerman.

8. Serta merta sekutu Barat mengenal pasti rakan kongsi mereka, Rusia sebagai musuh baru. Mereka menubuhkan Nato dan Rusia bertindak balas dengan menubuhkan Pakatan Warsaw. Perang dingin berlaku selama beberapa dekad.

9. Akhirnya Rusia berputus asa. Mereka membongkar Pakatan Warsaw dan membebaskan negara-negara yang terlibat. Daripada membubarkan NATO, kuasa Barat telah memujuk bekas ahli Pakatan Warsaw untuk menyertai Nato dan Kesatuan Eropah. Rusia tidak dijemput. Ia kekal sebagai musuh yang berpotensi.

10. Apabila lebih ramai bekas ahli Pakatan Warsaw menyertai Kesatuan Eropah dan Nato, Rusia menemui musuh baru di sempadan baratnya.

11. Permainan perang telah dimainkan melibatkan negara-negara di sempadan barat Rusia. Ideanya mestilah untuk memprovokasi Rusia. Ukraine akan menyertai NATO kerana mengetahui sepenuhnya bahawa Rusia akan berasa terancam kerana Ukraine adalah jiran sebelah rumah.

12. Negara-negara Barat sebenarnya tidak mahu Ukraine menyertai NATO. Terdapat bahaya bahawa Rusia akan menyerang Ukraine.

13. Negara-negara NATO telah bersetuju bahawa serangan terhadap salah seorang anggotanya adalah serangan terhadap NATO. Ini bermakna NATO akan berperang jika Ukraine menjadi ahli dan diserang. Sekutu barat tidak mahu perang Eropah. Tetapi mereka nampaknya mahu perang terhad untuk menguji kekuatan Rusia. Mungkin untuk melemahkannya.

14. Jadi negara-negara NATO tidak mengakui Ukraine sebagai ahli Nato. Tetapi mereka terus memprovokasi Rusia dengan memaklumkan bahawa mereka akhirnya akan menerima keahlian Nato Ukraine.

15. Provokasi berhasil dan Rusia menyerang Ukraine. Rayuan oleh Zelenskyy agar NATO menyertai pertahanan negaranya tidak diendahkan tetapi sokongan hanya dengan wang dan bekalan. Jadi Ukraine dibiarkan mempertahankan diri. Berjuta-juta berhijrah, beribu-ribu orang awam dan tentera terkorban dan negara musnah.

16. Tiada seorang pun askar NATO yang mati, negara NATO juga tidak dicederakan. Ia adalah strategi terbaik Eropah – melawan apa yang disebut sebagai perang proksi.

17. Dalam pada itu provokasi beralih ke Timur Jauh.

DR MAHATHIR BIN MOHAMAD
2 Sept 2022

Facebook Dr. Mahathir Mohamad

Baca: Ini bukti Najib Razak takut bini

Saya pernah jadi First Lady of Malaysia dan banyak beri sumbangan untuk negara – Rosmah Mansor

Terkini ! Mahkamah jatuh hukuman penjara 10 tahun dan denda RM970 juta pada Rosmah Mansor

Share This Story

Berita Berkaitan