Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Peluang 5000 jawatan kosong untuk diisi, elaun persediaan pekerjaan diberikan

Peluang 5000 jawatan kosong untuk diisi, elaun persediaan pekerjaan diberikan

Peluang 5000 jawatan kosong untuk diisi, elaun persediaan pekerjaan diberikan. Lebih 5,000 peluang pekerjaan ditawarkan pada Karnival Kerjaya Jamin Kerja Keluarga Malaysia 2022 Negeri Melaka sempena Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia (JAKM) yang akan berlangsung di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC) selama tiga hari bermula 14 Okt depan.

Exco Perpaduan, Penerangan, Sumber Manusia dan Hal Ehwal Pengguna negeri Ngwe Hee Sem berkata peluang pekerjaan berkenaan meliputi pelbagai sektor termasuk bioteknologi melibatkan lebih 30 majikan dari dalam dan luar Melaka.

“Kita menyasarkan 15,000 pengunjung termasuk pencari kerja hadir sepanjang tiga hari karnival kerjaya berkenaan berlangsung, dan sesi temu duga terbuka disediakan kepada semua pencari kerja di dalam dan luar Melaka.

“Karnival kerjaya ini juga merupakan satu platform terbaik buat graduan untuk mencari kerja yang bersesuaian dengan kelayakan mereka,” katanya kepada pemberita di sini pada Selasa.

Beliau berkata demikian selepas Program Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) Mendekati Media dan Inisiatif Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS) Kepada Media Berstatus Pemberita Sambilan di Melaka yang turut dihadiri Pengarah Perkeso negeri Abd Razak Omar.

Ngwe berkata elaun mencari pekerjaan berjumlah RM300 sebulan akan turut diberikan kepada pencari kerja terlibat dalam tempoh tiga bulan berdasarkan syarat kelayakan ditetapkan, selain elaun persediaan bekerja RM400 sekiranya pemohon mendapat pekerjaan dalam tempoh empat bulan dari tarikh permohonan dibuat.

“Antara syaratnya ialah pencari kerja berkenaan merupakan individu yang belum berdaftar atau tidak aktif mencarum dengan Perkeso mulai 1 Jun tahun lepas terutama graduan baharu, lepasan sekolah dan pekerja tidak formal yang terkesan akibat penularan COVID-19.

“Individu berkenaan mestilah berusia 18 tahun dan tidak melebihi 60 tahun pada tarikh permohonan. Elaun diberikan sebagai bantuan kewangan bagi meringankan beban pencari kerja selain memberi motivasi kepada mereka untuk mencari pekerjaan,” katanya.

Terdahulu pada program berkenaan, 30 pengamal media berstatus pemberita sambilan di Melaka menerima caruman Perkeso secara percuma selama setahun bernilai RM6,984.

Caruman bernilai RM232.80 setahun bagi setiap pemberita sambilan di bawah SKSPS itu dibiayai sepenuhnya Ngwe bagi memastikan golongan berkenaan mendapat perlindungan Perkeso selain menggalakkan mereka mencarum insurans berkenaan.

Di bawah perlindungan berkenaan, pemberita sambilan itu mendapat pelbagai manfaat seperti faedah perubatan, hilang upaya sementara dan hilang upaya kekal, faedah orang tanggungan serta pengurusan mayat.- Bernama

Baca: Lebih jimat jika benarkan pelarian Rohingya bekerja di Malaysia – Majikan

11,000 Jawatan Kosong Untuk Diisi Di Karnival Kerjaya @ Melaka

“Kereta mahal bukan petanda hidup berjaya, baik beli Axia atau naik motor sahaja”

Share This Story

Berita Berkaitan