Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Rasuah RM1.25 bilion, Rosmah bakal ikut jejak langkah suami hari ini ?

ROSMAH

Rasuah RM1.25 bilion, Rosmah bakal ikut jejak langkah suami hari ini ?. Mahkamah Tinggi di sini hari ini menjadi tumpuan orang ramai yang ingin mengetahui keputusan perbicaraan kes rasuah Datin Seri Rosmah Mansor berkaitan projek solar hibrid bernilai RM1.25 bilion untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak.

Isteri bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak itu akan mengetahui sama ada beliau akan dibebaskan atau didapati bersalah atas tiga pertuduhan rasuah yang dihadapinya.

Hakim Mohamed Zaini Mazlan dijangka mengumumkan keputusan itu pada jam 9 pagi.

ROSMAH
Sumber Gambar : Free Malaysia Today

Bagaimanapun, Rosmah telah memfailkan permohonan di saat-saat akhir supaya Hakim Mohamed Zaini menarik diri daripada mendengar atau membuat keputusan ke atas kes itu berikutan dakwaan berlaku kebocoran dokumen penghakiman kes beliau yang disediakan pihak lain dan ditularkan di media massa dan elektronik, 26 Ogos lepas.

Difahamkan Mahkamah Tinggi akan mengendalikan permohonan itu terlebih dahulu, hari ini.

Pada 18 Februari tahun lepas, Rosmah, 70, diarahkan membela diri ke atas tiga pertuduhan dihadapinya setelah pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap beliau.

Rosmah, berhadapan satu pertuduhan meminta RM187.5 juta dan dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada bekas Pengarah Urusan Jepak Holdings Saidi Abang Samsudin.

Rasuah terbabit didakwa diterima melalui bekas pegawai khasnya, Datuk Rizal Mansor sebagai upah membantu Jepak Holdings mendapatkan Projek Bersepadu Sistem Solar Photovoltaic (PV) Hibrid serta Penyelenggaraan dan Operasi Genset/Diesel bagi 369 sekolah luar bandar di Sarawak bernilai RM1.25 bilion daripada Kementerian Pendidikan (KPM) secara rundingan terus.

Pihak pendakwaan diketuai oleh Timbalan Pendakwa Raya Kanan Datuk Seri Gopal Sri Ram sementara Peguam Datuk Jagjit Singh mengetuai pihak pembelaan.

Seramai 15 wartawan, seorang daripada setiap organisasi media terpilih, diberikan pas untuk berada di dalam mahkamah sementara pas untuk mengikuti prosiding menerusi satu pautan video di bilik lain telah dikeluarkan kepada 35 wartawan lain termasuk daripada media asing.

Dengan kes berprofil tinggi ini yang menarik perhatian ramai di dalam negara dan peringkat antarabangsa, mahkamah juga menyediakan 60 pas jurugambar dan jurukamera video daripada setiap organisasi media yang ditempatkan di lobi Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur. – BERNAMA

Baca: “800 muka surat hakim tulis kesalahan Najib, itupun masih dia kata Hakim tak betul”

Nak kata Najib tak bohong, tak bersalah ? Mahkamah tu ‘tunggul kayu’ kah ?

Najib luah isi hati di facebook, “takpe kalau orang tak hargai”…

Share This Story

Berita Berkaitan