Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Tiada keistimewaan buat Najib, kekal terima rawatan di Hospital Kerajaan seperti banduan lain – KJ

Tiada keistimewaan buat Najib, kekal terima rawatan di Hospital Kerajaan seperti banduan lain - KJ

Tiada keistimewaan buat Najib, kekal terima rawatan di Hospital Kerajaan seperti banduan lain. Datuk Seri Najib (Razak) akan kekal menerima rawatan di hospital kerajaan termasuk Hospital Kuala Lumpur (HKL) seperti yang termaktub dalam prosedur banduan yang ditetapkan sebelum ini.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, berikutan itu beliau menafikan Najib akan dibawa ke Institusi Jantung Negara (IJN) seperti yang dilaporkan sebelum ini.

“Saya sudah menghubungi Pengarah HKL, Datin Paduka Dr Rohana Johan dan beliau memaklumkan Najib kini dalam keadaan stabil. Najib tidak akan dihantar ke IJN kerana prosedur banduan adalah mereka perlu dirujuk ke hospital kerajaan.

“Disebabkan tidak mahu ada pertikaian selepas ini, jadi saya minta kepada HKL dan Timbalan Ketua Pengarah Perubatan, Datuk Dr Asmayani Khalib untuk memberikan rawatan susulan yang diperlukan oleh Najib.

“Jika ujian kesihatan yang dilaksanakan ke atas Najib sudah selesai, laporan itu akan diserahkan kepadanya (Najib) dan juga mahkamah, jadi tiada lagi pertikaian selepas ini,” katanya dalam sidang media selepas Majlis Penerimaan Anugerah Malaysia Book Of Record dan Pelancaran Laporan Record Breaking Covid-19 Vaccination, di kementeriannya, hari ini.

IJN adalah sebuah entiti swasta atau badan dikorporatkan di bawah Kementerian Kewangan. Setiap pusat perubatan termasuk IJN adalah berdaftar di bawah Akta 586.

Sebelum ini, Peguamnya, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah memaklumkan Najib yang dimasukkan ke HKL sejak semalam selepas mengalami masalah tekanan darah itu berkemungkinan akan dirujuk ke IJN.

Tambah Khairy, dua mesyuarat konsultasi turut diadakan bersama keluarga Najib yang disertai Datin Rosmah Mansor.

“Saya sebenarnya tidak mahu beri maklumat lanjut, tetapi ia menjadi isu umum, jadi saya kena jawab untuk menjaga integriti KKM,” katanya.

Dalam pada itu, Khairy berkata, pihaknya akan memberi rawatan dan perkhidmatan terbaik kepada semua banduan yang memerlukan rawatan dan bukan hanya kepada Najib semata-mata.

“Kami akan beri rawatan yang terbaik kepada banduan, kerana ia adalah tanggungjawab dan tugas KKM,” katanya.

Mengenai dakwaan pertukaran ubat yang diberikan kepada Najib, Khairy berkata, formula ubat yang diberikan oleh HKL adalah sama cuma jenamanya berbeza.

“Ubatnya sama (cuma) dulu ia dibeli di hospital swasta, bila (menerima rawatan) di HKL, kita ada ubat-ubatan di hospital kerajaan yang turut mempunyai formula yang sama macam ubatnya sebelum ini.

“Contohnya, macam panadol, kita ada ubat lain macam paracetamol (PCM) yang fungsinya sama. Jadi tuduhan yang kata ubat ditukar itu adalah tidak tepat,” katanya.

Terdahulu, Pegawai Khas Najib, Muhamad Mukhlis Maghribi memaklumkan, tekanan darah Najib dilapor berada pada tahap tinggi dan berbahaya susulan pertukaran ubat yang diberikan untuk merawat masalah ulser di dalam perutnya.- HMetro

Baca: Dari Penjara, Hospital Kajang, Hospital Kuala Lumpur, selepas mungkin Najib ke IJN pula

Najib jatuh sakit, perbicaraan kes rasuah 1MDB tangguh lagi

Banduan lain juga perlu rawatan terbaik, bukan Najib seorang sahaja – Lim Kit Siang

Share This Story

Berita Berkaitan