Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Budaya ibubapa yang ‘merasuah’ anak-anak dari rumah punca rasuah makin berleluasa

Budaya ibubapa yang 'merasuah' anak-anak dari rumah punca rasuah makin berleluasa

Budaya ibubapa yang ‘merasuah’ anak-anak dari rumah punca rasuah makin berleluasa. Penglibatan individu dan ahli keluarganya dalam rasuah dilihat semakin meningkat ekoran terjebak dengan perbuatan korupsi yang bermula di rumah.

Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Sinar Untuk Malaysia (#RasuahBusters), Nurhayati Nordin berkata, bibit-bibit rasuah berlaku apabila ibu bapa memberi ganjaran terhadap tanggungjawab yang sepatutnya dilakukan anak-anak.

“Sampai bila nak anak kemas katil, kita kena bagi hadiah, baca buku bagi hadiah, jadi apa yang akan berlaku apabila tanggungjawab sudah menjadi sesuatu yang perlu dibayar.

“Adakah nanti tanggungjawab itu sekiranya tidak dilakukan, tiada bayaran, tidak ada orang buat. Selepas itu jika tiada bayaran, mereka tak akan buat walaupun ia adalah tanggungjawab,” katanya pada program Melayu Bermaruah vs Melayu Rasuah anjuran Aktivis Sejahtera pada Selasa.

Turut diundang menjadi panelis adalah Naib Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa dan Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Datuk Nadzim Johan manakala Pengerusi Aktivis Sejahtera, Asmaalif Adam bertindak sebagai moderator.

Dalam pada itu Nurhayati berkata, terdapat empat faktor yang memungkin seseorang itu terjebak dengan rasuah iaitu kebolehan, peluang, rasional dan tekanan.

“Penting untuk melihat empat perkara penyebab rasuah dan bagaimana sistem ketahanan diri kita untuk melawan perkara tersebut.- SinarHarian

Baca: Lelaki ini dib0g3lkan dan kemalu4n digigit orang ramai hanya sebab ini sahaja

Kanak-kanak malang m4ut didera pengasuh warga asing di Johor

Tubuh dah kena ‘ratah’ baru nak menyesal…

Share This Story

Berita Berkaitan