Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Ketua Menteri Melaka akan bertanding di Masjid Tanah – Sumber

Ketua Menteri Melaka akan bertanding di Masjid Tanah - Sumber

Ketua Menteri Melaka akan bertanding di Masjid Tanah – Sumber. Barisan Nasional (BN) Melaka sudah menyerahkan senarai 30 nama bagi calon enam kerusi Parlimen kepada pucuk pimpinan parti untuk bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) tidak lama lagi.

Pengerusinya, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh berkata, semua muka baharu itu, iaitu lima calon bagi setiap bahagian diserahkan secara total untuk saringan dan penilaian berdasarkan kriteria ditetapkan pimpinan pusat kelmarin.

“Semua nama telah diserah dan diperhalusi oleh pihak pusat dan pihak Badan Perhubungan Negeri hanya menunggu keputusan akhir daripada saringan dan juga penilaian oleh mereka.

“Calonnya pula semua adalah muka baharu, tiada muka Ahli Parlimen lama kerana Tok Mad (Datuk Seri Ahmad Hamzah) pun dah umum tak nak pertahankan jawatan (Parlimen Jasin) kerana faktor mahu memberi ruang kepada orang muda,” katanya.


Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas mempengerusikan Mesyuarat Khas BN Melaka di sebuah hotel di sini lewat malam tadi.

Mengulas lanjut, Ab Rauf yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Bidara berkata, mesyuarat melibatkan parti komponen BN, MCA dan MIC itu bertujuan memperincikan lagi gerak kerja parti bagi menghadapi PRU15.

“Kerjasama diberikan parti komponen nampaknya begitu baik dan kita memupuk satu keyakinan bahawa Melaka akan cuba sedaya upaya memberikan kemenangan sejumlah kerusi untuk pimpinan membentuk kerajaan di peringkat Persekutuan.

“Kita mensasarkan kemenangan empat kerusi dan satu kerusi tambahan iaitu Masjid Tanah, Jasin, Tangga Batu dan Alor Gajah selain Hang Tuah Jaya.

“Untuk MCA, kuota pembahagian masih sama iaitu dua kerusi masing-masing di Alor Gajah dan Kota Melaka,” katanya.

Sementara itu Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Sulaiman Md Ali bersedia untuk bertanding di mana-mana enam kerusi Parlimen negeri termasuk Masjid Tanah sekiranya diarahkan pucuk pimpinan parti.

Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lendu itu, sebagai ahli yang cintakan parti, beliau akan menuruti apa sahaja saranan pucuk pimpinan parti untuk bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-15 tidak lama lagi. – MalaysiaGazette.

Baca: Kerajaan negeri mahu rumah-rumah di Melaka guna tenaga solar

Lepas Melaka United digugurkan saingan Piala Malaysia, Pemuda UMNO buat laporan polis pada fb Melaka United Fans

Melaka dilanda banjir ! 22 kawasan ini terjejas

Share This Story

Berita Berkaitan