Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Muhyiddin Yassin akan bekerjasama dengan Tun Mahathir dalam PRU15?

Muhyiddin Yassin akan bekerjasama dengan Tun Mahathir dalam PRU15?

Muhyiddin Yassin akan bekerjasama dengan Tun Mahathir dalam PRU15 ? Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) tidak menolak kemungkinan bakal menjalinkan kerjasama dengan Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) untuk menentang UMNO.

Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin bagaimanapun berkata, perkara itu hanya melibatkan isu Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) kelak bagi mengelakkan pertembungan sesama sendiri.

“Saya kurang pasti sama ada mereka (Pejuang) begitu serius atau tidak, tetapi jika betul, kita (Bersatu) bersedia mempertimbangkan,” kata beliau ketika ditemui pemberita di sini hari ini selepas merasmikan Seminar Kebangsaan: Pemulihan Negara dan Keterangkuman Sosial.

Idea kerjasama antara dua parti kecil tersebut mula didedahkan Presiden Pejuang, Datuk Seri Mukhriz Mahathir sebagai strategi PRU15 bagi menumbangkan Barisan Nasional (BN) susulan pertemuan rahsia antara Muhyiddin dan Pengerusi Pejuang, Tun Dr. Mahathir Mohamad sejurus dua minggu selepas berakhirnya Pilihan Raya Negeri Johor akhir Mac lalu.


Isu tersebut sekali lagi dibangkit Dr. Mahathir sendiri kelmarin apabila Pengerusi Gerakan Tanah Air (GTA) itu membayangkan ada kerjasama dengan Bersatu dan Pakatan Harapan (PH).

Mengulas lanjut, Muhyiddin yang juga Pengerusi Perikatan Nasional (PN) mengesahkan tiada mana-mana pihak daripada GTA menghubunginya bagi misi menjayakan kerjasama politik itu.

“Setakat ini belum ada sesiapa hubungi saya jadi saya tidak tahu ada cadangan itu sebab dulu pun pernah ada ura-ura sebegini tetapi kemudian tiada apa-apa berlaku pula,” jelas beliau.

Bagaimanapun ujarnya, jika betul ada permintaan sedemikian, beliau akan membawa isu itu kepada Majlis Tertinggi PN bagi memikirkan sama ada perlu atau tidak kerjasama diwujudkan.

Namun beliau secara berlapik enggan menyatakan kebarangkalian PN sedia bekerjasama bagi memastikan calon blok itu tidak melawan GTA atau PH yang tentu akan menguntungkan BN. – UTUSAN

Baca: Giliran Dr. Mahathir ‘tibai’ BERSATU pula

Sudah ada petunjuk PAS akan pilih UMNO dan tinggalkan BERSATU

Akibat tidak mahu dengar nasihat Tun Mahathir parti BERSATU semakin celaru

Share This Story

Berita Berkaitan