Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Nasib Syed Saddiq ditentukan hari ini

Nasib Syed Saddiq ditentukan hari ini. Penyandang Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman tiba di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur di sini sebentar tadi.

Syed Saddiq, 29, tiba kira-kira pukul 9.15 pagi. Turut hadir ibu dan bapa Syed Saddiq iaitu Shariffah Mahani Syed Abdul Aziz dan Syed Abdul Rahman Abdullah Asagoff.


Hari ini Mahkamah Tinggi akan menentukan sama ada Syed Saddiq dibebas atau diperintah membela diri atas empat pertuduhan iaitu subahat pecah amanah, salah guna harta dan pengubahan wang haram.

Pada 27 September lalu, pendakwaan menutup kes perbicaraan selepas 30 saksi pendakwaan selesai memberi keterangan.

Dalam perbicaraan yang bermula pada 21 Jun lalu, antara saksi pendakwaan yang dipanggil memberi keterangan adalah ibu bapa Syed Saddiq iaitu Shariffah Mahani dan Syed Abdul Rahman selaku saksi kedua dan ketiga pendakwaan.

Selain itu turut menjadi saksi pendakwaan ialah bekas Penolong Bendahari ARMADA BERSATU, Rafiq Hakim Razali.


Pendakwaan juga menawarkan 13 saksi kepada pembelaan termasuk dua pegawai forensik SPRM, Moses anak Lawrence dan Wan Zulkifli Wan Jusoh serta rakan Syed Saddiq; Mohamed Amshar Aziz, Nurali Nadzwan dan Muhammad Suhaimi Yahya.

Mengikut pertuduhan Syed Saddiq didakwa bersubahat dengan Rafiq Hakim yang diamanahkan dana berjumlah RM1 juta, untuk melakukan pecah amanah dengan menyalahgunakan dana itu di CIMB Bank Berhad, Menara CIMB KL Sentral, Jalan Sentral 2 di sini pada 6 Mac 2020.Bagi pertuduhan kedua, Syed Saddiq didakwa menyalah guna RM120,000 daripada akaun Maybank Islamic Berhad milik Armada Bumi Bersatu Enterprise untuk diri sendiri dengan menyebabkan Rafiq Hakim melupuskan wang itu di Malayan Banking Berhad, Jalan Pandan 3/6A, Taman Pandan Jaya di sini antara 8 dan 21 April 2018.

Syed Saddiq juga berdepan dua pertuduhan melibatkan diri dalam aktiviti pengubahan wang haram iaitu memindahkan wang masing-masing RM50,000 dalam akaun Maybank Islamic Berhad miliknya ke akaun Amanah Saham Bumiputera miliknya, yang dipercayai merupakan hasil aktiviti haram, di sebuah bank di Jalan Persisiran Perling, Taman Perling, Johor Bahru pada 16 dan 19 Jun 2018. – KOSMO

Baca : PRU15 : Anak Muda Mahu Pemimpin Berkaliber, Celik Media Sosial

[Video] Mengalir air mata bapa, anak gadisnya ‘check in’ Hotel

[Bencana] ‘Kiamat internet’ berlaku dalam dekad terdekat

Share This Story

Berita Berkaitan